Ange ditt sökord

Annons:

Konstant besvär av atoptiskt eksem

Hej!
Jag har varit diagnostiserad atopiskt eksem så länge jag kan minnas. Jag har under de senaste åren i princip aldrig varit symptomfri. Eksem(1) uppträder främt på på armar, vader, i ansiktet, på öronen och kring midjan (ibland en liten bit upp på ryggen). Jag brukar även få eksem(2)i knävkecken, armvecken och lite sporadiskt här och där. Eksem(1) skiljer sig ganska mycket från eksem(2)- som brukar vara ett relativt stort område på huden som får rodnad samt små, kliande prickar som kan uppstå på bara ett par timmar (dessa ser ut som jag tänker mig att böjveckseksem ser ut). Vid behandling med Flutivate på dessa brukar de försvinna redan efter bara ett dagar och det kan dröja väldigt länge innan de kommer tillbaka. Eksem(1) däremot brukar ofta börja med en lätt upphöjnad i huden som kliar väldigt mycket. Känns ungefär som ett litet myggbett. Efter några dagar (trots behandlig med Flutivate) har eksemet blivit större och fått en liten sårskorpa, huden just runtomkring brukar bli rosa. Sen ökar det lite i storlek eftersom. Själva såret brukar dock inte bli mycket större än kanske en 10-öring. Men det kan ta flera veckor (ibland flera månader) innan dessa försvinner. Oftast är det alltid något ställe på kroppen som är drabbat. I ansiktet brukar jag få utslag som vätskar väldigt lätt. Det är en slags genomskinlig vätska som bildar en lätt gul, genomsknlig, stelnad droppe (droppar), men dessa försvinner relativit fort efter behandling med Flutivate eller hydrokortison (beroende på hur "dåligt" eksemet är) Varför vätskar eksemen främst i anskitet? Ett problem som jag har är att utslagen kommer tillbaka nästan direkt jag avslutar behandligen med Flutivate, trots att jag gradvis dragit ner på doseringen efter att eksemet har försvunnit. Ofta brukar jag fortsätta behandligen med hydrokortison för att eksemen inte ska komma tillbaka lika fort. Men de kommer ändå tillbaka och jag måste börja om med Flutivate-bahandlingen. Jag börjar bli oroad över att all denna långvariga kortisonbehandlig kan få tråkiga bieffekter. Jag undrar även om dessa två eksem jag försökt beskriva kan vara två olika hudsjukdomar? Sen så undrar jag om du kan ge mig något råd om vad jag ska göra för att inte ekseman ska komma tillbaka så fort. Jag har provat behandling med Propyless utan större framgång samt ljusterapi, vilket fungerat bra, men efter en tid har effekten försvunnit.
Jag har, som du säkert förstår, varit till läkare pga. dessa problem, men besöken har känts stressiga, jag har känt mig ställd och aldrig lyckats förklara mig vidare och läkaren har snabbt blivit av med mig genom att skriva ut någon slags kortisonkräm och mjukgörande. Så nu när jag fått ta god tid på mig att förklara mig kanske du kan hjälpa mig bättre.

Mvh,

ps. Vet du om det finns forskning som visar att det kanske kan bli möjligt att bota atopiskt eksem i framtiden? ds.

Hej!
Din fråga är ju som ett brev med en bra beskrivning av hur besvärligt det kan vara att ha eksem. Förstås kan jag inte per mail lösa situationen, men här några reflektioner.

1. DU har mycket att berätta om ditt eksem och bör försöka tala om det så att någon läkare kan lyssna ordentligt en gång (det finns många läkare som kan det! men hudkliniker och mottagningar kan vara lite ruschiga ibland). Be om ett nytt återbesök eftersom du känner att du inte fått ställa dina frågor klart!

2. Det är troligtvis samma eksem, men huden ser ut och fungerar olika på olika ställen, olika tjocklek, olika antal talg- och svettkörtlar, olika nötning, solexposititon etc.

3. Vätskningen i ansiktet kan bero på att eksemet varit infekterat. Det är välkänt att bakteriemängden minskar av "bara" kortison vid eksem (alltså utan antibiotika).

4. Flutivate är en sk stark kortisonkräm/salva, men inte starkast. Även inom gruppen starka (grupp III) finns det starkare tex Betnovat och Elocon. Kanske behvöer du gå upp i dos. Det är också vid ansiktseksem som de nya medlen Protopic och Elidel, kan vara extra bra. De innehåller inte kortison, du kan fråga din hudläkare om dem. Att eksemen kommer fort tillbaka kan bero på att krämen är lite för svag.

5. Forskning: Visst finns det forskning och medel för lokalbehandling blir allt effektivare. Men "bota" permanent, är vi tyvärr långt ifrån idag.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!