Ange ditt sökord

Annons:

Kommer jag få leva med flottig hy i ansiktet?

Hej!

Ni måste hjälpa mig. Men det tycks inte finnas något botemedel mot fet/oljig hy i ansiktet. Jag är en tjej på 21 år och har provat allt från apotekets oljefria ansiktskrämer till dyra märken som Cliniqs även en mängd av T-zon krämer, mattande/oljefria puder och smink men inget hjälper. Jag har även provat att inte använda någonting i fall att det va det som var problemet. Jag har tvättat ansiktet med en mild gel från Nivea morgon och kväll. Jag har fått salicylsyresprit och en annan vätska utskrivet mot fet hy. Men inget hjälper. Jag blir så himla frustrerad. Just nu använder jag dalacin mot enstaka bölder som jag får ibland. Bölder kan man bota men varför tycks man inte kunna göra nåt åt fet hy? Det ser ut som jag är svettig i hela ansiktet och sminket nästan rinner av och jag känner mig ofräsh. Och det värsta är att jag har ett sådant arbete i butik där jag träffar flera 100 kunder varje dag. Och tanken på hur flottig jag är i ansiktet gör mig deprimerad. Snälla hjälp mig, ni är mitt sista hopp för att slippa lida. Vad ska jag göra? Tack för en bra sida!

Jag är ledsen, men det finns faktiskt inget bra läkemedel som kan ges mot enbart fet hy. Din talgkörtelproduktion är hög, och det i sin tur bestäms av dina hormoner, som på intet sätt är onormala. Det enda läkemedel som minskar talgkörtelproduktionen är Roaccutan, som enbart ges mot mycket svår i övrigt terapi-resistent akne.
Man skall ej torka ut huden för då stimuleras talgkörtlarna att producera än mer talg så mild tvål och vatten samt fuktkräm ex Propyless lotion fungerar bäst.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: