Ange ditt sökord

Annons:

Knottror som klias och bränns

Hej, jag är 17 år och har sedan 4 veckor tillbaka haft besvär med återkommande "klåda". Det är oftast under helgerna det uppkommer och håller sedan i sig i några dagar. Det ser ut som mycket små blåsor, med rätt stora ytor av rodnader och huden blir torr. Detta uppträder mest kring ögonen, som dessutom oftast svullnar upp under natten, och på kinderna och neråt hakan, och nu också på halsen, ryggen, axlar och armar. De klias och bränns otroligt mycket. Och på grund av att det klias så mycket har jag koncentrationssvårigheter och blir rastlös och apatisk, för det ser minst sagt inte vackert ut.

Lite svårt att säga vad Du drabbats av, men det skulle kunna bero på allergi (mot något Du stryker på huden). Då besvären kommer till helgerna kan man kanske misstänka att det är nåt Du gör till helgen, men inte under vardagen som påverkar huden - annat smink eller nagellack till helgen? Om det stämmer och Du misstänker någon speciell kosmetika som Du kan vara allergisk emot, kan Du göra ett sk brukstest. Ta den kräm/kosmetika Du vill testa, men smörj Dig på ett helt annat ställe. Många gånger är det bra att använda ett armveck och smörja morgon och kväll under 3-5 dagar. Kan Du provocera fram klåda eller prickar där, är det sanolikt nåt i just det Du inte tål. Händer ingenting alls är det osannolikt att Du är allergisk mot just detta.
Tänk igenom Din situation ifall det är nåt Du kan vara allergisk emot. Blir Du inte bättre tycker jag Din husläkare/vårdcentral får ta och titta på Dina hudutslag för att göra en bedömning och hjälpa Dig.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!