Ange ditt sökord

Annons:

Knottror som klias och bränns

Hej, jag är 17 år och har sedan 4 veckor tillbaka haft besvär med återkommande "klåda". Det är oftast under helgerna det uppkommer och håller sedan i sig i några dagar. Det ser ut som mycket små blåsor, med rätt stora ytor av rodnader och huden blir torr. Detta uppträder mest kring ögonen, som dessutom oftast svullnar upp under natten, och på kinderna och neråt hakan, och nu också på halsen, ryggen, axlar och armar. De klias och bränns otroligt mycket. Och på grund av att det klias så mycket har jag koncentrationssvårigheter och blir rastlös och apatisk, för det ser minst sagt inte vackert ut.

Lite svårt att säga vad Du drabbats av, men det skulle kunna bero på allergi (mot något Du stryker på huden). Då besvären kommer till helgerna kan man kanske misstänka att det är nåt Du gör till helgen, men inte under vardagen som påverkar huden - annat smink eller nagellack till helgen? Om det stämmer och Du misstänker någon speciell kosmetika som Du kan vara allergisk emot, kan Du göra ett sk brukstest. Ta den kräm/kosmetika Du vill testa, men smörj Dig på ett helt annat ställe. Många gånger är det bra att använda ett armveck och smörja morgon och kväll under 3-5 dagar. Kan Du provocera fram klåda eller prickar där, är det sanolikt nåt i just det Du inte tål. Händer ingenting alls är det osannolikt att Du är allergisk mot just detta.
Tänk igenom Din situation ifall det är nåt Du kan vara allergisk emot. Blir Du inte bättre tycker jag Din husläkare/vårdcentral får ta och titta på Dina hudutslag för att göra en bedömning och hjälpa Dig.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: