Ange ditt sökord

Annons:

Knäont

Jag har lidit av knäont i 2 år och trötta ben i 3 år dessförinnan, men ingen läkare kan hitta något fel. Har fått inlägg till skor och gjort blodprover som visar goda resultat. Problemen började när jag i arbetet gick mycket och på hårda golv, dessutom har jag ett psykiskt mycket påfrestande och stressande arbete, har varit lite sjukskriven. Min farbror har psoriasisartrit i lindrig form och har aldrig haft utslag utan endast ledbesvär.Min fråga är om jag kan ha fått detsamma. Min smärta visar sig när jag överanstränger mig, bär tunga saker, går för mkt eller springer.Med åren har min fysiska kapacitet minskat, men helger och sommrar brukar vara symtomfria eftersom jag inte utsätter mig för lika kraftiga fysiska aktiviteter. Problemen visar sig genom att det det känns irriterat i benhinnorna och efter ytterligare ansträngning så får jag ont i knäna. De känns ömma och lite svidande inuti. Inget syns utanpå och det gör inte ont när man trycker. Endast en aning ont i muskelfästet ovanför knäna om man gör ett visst test som en läkare gjorde och bedömde som broskbildning, men jag undrar... Vid vila blir jag symtomfri, men under min semester i år har besvären blivit mycket värre och spridit sig. Kroppen har mycket svårare att återhämta sig än vanligtvis. Det hela skedde efter en brännbollsmatch. Jag fick ont i knän och ben värre än vanligt och även armarna började kännas märkliga. Armbågarna liksom hettar och det molnar sig på ovansidan underarmen. Tycker även att tummarna värker en stund efter att ha skrivit på datorn eller spelat gitarr. Vid vila går symtomen tillbaka men återkommer i under dagen även om det blir lite bättre för varje dag. Kan det hela bottna i ledpsoriasis? Vore otroligt tacksam för svar för jag känner mig ensam i min situation då alla verkar tycka att "det gå över, du är ju pigg för övrigt", men det går inte över för det återkommer när jag fysiskt aktiverar mig. MVH från en orolig.

Det finns en ärftlighet både för psoriasisartrit såväl som för hudpsoriasis, men kopplingen är starkare för hudbesvären. Det finns ingen säker ärftlighetsgång, och när man bedömer ärftligheten tar man mest hänsyn till den närmaste släkten (föräldrar och syskon). Din farbrors diagnos tycks även bara vara en misstanke på psoriasisartrit om jag uppfattar Dig rätt.
Smärtor från ett knä kan bero på psoriasisartrit, men många gånger för att ställa diagnosen vill man ha en samtidig hud-psoriasis. Man vet dock att hos ca 15% med psoriasisartrit kommer ledbesvären först och sen senare hudbesvären. Man vet dock att bara drabbas av någon enstaka led med artrit är vanligt vid psorisis (1-3 leder) och utgör ca 40% av fallen med psoriasisartrit.
Sammanfattningsvis kan Dina besvär bero på psoriasisartrit, men synes osannolikt när Du inte har hudpsoriasis och utredningar/prover är normala. Jag skulle rekommendera Dig att fortsätta diskussionen med Din husläkare och dessutom gärna ta kontakt med en sjukgymnast för träningsprogram.
/Anders

Läs mer på www.psoriasisartrit.se

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!