Ange ditt sökord

Annons:

Kliande utslag som växer, huden hårdnar

Efter användning av salvan Zon på en inflammerad hälsena, fick jag någon form av utslag som blev kraftigare ju mer jag kliade på det. Det kändes som ett skal, som dessutom vätskade. Området blev större ju mer jag kliade och blev oerhört varmt. Detta har hänt mig två gånger. Först vid andra tillfället förstod jag att salicylsyran måste vara boven.
När jag vid ett senare tillfälle åkte på solsemester (Nov-04) fick jag liknande utslag på handen och fingrarna, hade då inte använt någon salva. Om jag inte kliade var det väl ok, men så fort man kliade blev området snabbt väldigt hårt och stort(ungefär som när man kliar på ett myggbett, fast värre) efter ca 1 vecka började det bli bättre samtidigt som området blev väldigt torrt och fjälligt. Samma sak hände i febr.-05 när jag var på semester. I skrivande stund har jag varit ute i väldigt hård och kall vind (ca -4 grader). När jag kom in kände jag en väldig rodnad i ansiktet. När jag kliade blev det precis som vid tidigare tillfällen. Hårt som ett skal. Skillnaden var att efter ett par timmar var besvären borta.

Vad kan detta vara samt vad bör jag göra?

Tacksam för svar

Zongel är en anti-inflammatorisk gel som innehåller ämnet ketoprofen. Samma ämne finns även i Orudis- och Sidurogel. Förutom att man kan få en sk fototoxisk skada (bli "bränd" om man satt på sig gelen och sen vistas i sol) kan man även bli allergisk och få eksembesvär. Just vid de allergiska besvären kan dessa sitta kvar i huden även ett längre tag efter att man slutat använda gelen. Exakt vad som hänt Dig är lite svårt att säga, men jag tror Du reagerat allergiskt och fått en ilsknare eksemretning i huden. Sluta med Zongelen och dämpa huden vid behov med Hydrokortisonkräm från Apoteket. Behöver Du en anti-inflammatorisk gel igen, pröva i så fall Ipren-gelen hellre.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!