Ange ditt sökord

Annons:

Kliande utslag som växer, huden hårdnar

Efter användning av salvan Zon på en inflammerad hälsena, fick jag någon form av utslag som blev kraftigare ju mer jag kliade på det. Det kändes som ett skal, som dessutom vätskade. Området blev större ju mer jag kliade och blev oerhört varmt. Detta har hänt mig två gånger. Först vid andra tillfället förstod jag att salicylsyran måste vara boven.
När jag vid ett senare tillfälle åkte på solsemester (Nov-04) fick jag liknande utslag på handen och fingrarna, hade då inte använt någon salva. Om jag inte kliade var det väl ok, men så fort man kliade blev området snabbt väldigt hårt och stort(ungefär som när man kliar på ett myggbett, fast värre) efter ca 1 vecka började det bli bättre samtidigt som området blev väldigt torrt och fjälligt. Samma sak hände i febr.-05 när jag var på semester. I skrivande stund har jag varit ute i väldigt hård och kall vind (ca -4 grader). När jag kom in kände jag en väldig rodnad i ansiktet. När jag kliade blev det precis som vid tidigare tillfällen. Hårt som ett skal. Skillnaden var att efter ett par timmar var besvären borta.

Vad kan detta vara samt vad bör jag göra?

Tacksam för svar

Zongel är en anti-inflammatorisk gel som innehåller ämnet ketoprofen. Samma ämne finns även i Orudis- och Sidurogel. Förutom att man kan få en sk fototoxisk skada (bli "bränd" om man satt på sig gelen och sen vistas i sol) kan man även bli allergisk och få eksembesvär. Just vid de allergiska besvären kan dessa sitta kvar i huden även ett längre tag efter att man slutat använda gelen. Exakt vad som hänt Dig är lite svårt att säga, men jag tror Du reagerat allergiskt och fått en ilsknare eksemretning i huden. Sluta med Zongelen och dämpa huden vid behov med Hydrokortisonkräm från Apoteket. Behöver Du en anti-inflammatorisk gel igen, pröva i så fall Ipren-gelen hellre.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: