Ange ditt sökord

Annons:

Kliande, röd o torr under ögonen

Hej,

Jag har under lång tid, ca 2 år, från och till varit väldigt röd och torr under ögonen. Under vissa perioder, framförallt när det kom första gången, så kliade och “brände” det något enormt. Jag kunde vakna på natten av att jag kliade mig och det sved jättemycket.

Jag trodde jag var torr och smörjer nu in mig varje natt med fet kräm under ögonen, “Repair” från apoteket. Jag har även provat med hydrokortison någon gång, men eftersom man inte ska ha det runt ögonen har jag inte vågat ta det för ofta. Nu tycker jag att jag aldrig är riktigt bra runt ögonen, skulle jag missa att smöra in mig en natt blir jag jätteröd direkt. Och trots att jag smörjer in mig så är jag torr och konstig ändå.

Jag har funderat över hudsjukdom, allergi eller eksem. Men det kan ju dyka upp när som helst under året så då borde det väl inte vara allergi? Jag har provat att byta smink och det har inte heller hjälpt så det borde ju inte va det heller. Sminkar jag över det nu så blir jag rynkig och konstig, men det känns ännu värre att gå ut bland folk kanonröd under ögonen så jag måste. Jag har dock även provat att va hemma några dagar osminkad men det har inte heller hjälpt.

Förutom Repair på natten så brukar jag alltid smörja in mig med L300 ansiktscreme morgon o kväll efter jag tvättat mig (vilket jag gör med parfymfri lactacyd). Nu har jag även fått en röd torr liten fläck på hakan, jag har ingen aning om det kan vara något samband, men jag får ofta ta Repair även på den “fläcken” för att inte bli ännu rödare eller att huden ska flagna. Men får jag minsta lilla fet kräm utanför fläcken så får jag finnar direkt så det är inte så kul att hålla på med detta för det känns som en ond cirkel.

Nån gång har jag varit så torr att jag nästan fått nån liten blåsa i det röda området under ögat. Har ni någon idé om vad det kan vara eller vad jag kan göra för att bli av med det? Det är ju framförallt ögonen som är mycket besvärande. Inte så kul att vara “rynkig” och torr runt ögonen när man är 29 år! Jag har även en vän som haft nåt liknande, men på henne verkar det inte lika ihärdigt som på mig. Men även hon smörjer in sig varje natt med den feta krämen.

Övrig info som ni kanske behöver veta är att jag bor i stan och arbetar inomhus så jag är inte ute så mkt i naturen (om det skulle kunna va nån form av allergi). Jag har katt. Jag tror jag har psoriasis i släkten. Jag sitter mkt vid datorn, men har lcd-skärm nu för tiden. Jag har inte haft något liknande besvär innan. Jag är vegetarian om det kan vara något som påverkar. Kan det vara bara “torrhet” eller är det nån sorts utslag, hudsjukdom eller allergi?

Jag måste kanske till läkare, men eftersom jag har läkarskräck så har jag skjutit upp på det (har som sagt haft det från o till under 2 år och fortfarande inte gått). Dessutom syns det ju inte så mkt alla dagar så då blir det ju svårt att visa läkaren något. Därför vill jag veta om det går att prova att lösa det receptfritt först.

Detta är väldigt besvärande eftersom jag aldrig är av med det helt, utan är alltid torr och konstig under ögonen och vissa perioder är värre då det kliar och bränner. Jag vågar aldrig klia mig i ögonen längre eller ens röra huden under ögonen mer än när jag smörjer in mig.

Vore väldigt tacksam för hjälp!
Tack på förhand!
Vänliga hälsningar Mia

Hej!
Ögonlockseksem gör att huden ser rynkigare ut, eftersom hudbarriären är skadad och läcker fett och fukt. Ytan blir skrovlig och rynkig. Det finns olika skäl till ögonlockseksem och för att ställa diagnosen behöver du hjälp av en hudspecialsit som kontrollerar eventuell kontaktallergi, om du har atopiskt eksem, och kan också ge en effektiv behandling.
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: