Ange ditt sökord

Annons:

Kliande hudutslag och svullnad runt ögon

Hej! Jag har i ca 2 månader haft besvär med kliande utslag på kroppen som kommer och går. De ser ut som “stora myggbett”, alltså ljusa upphöjningar i alla storlekar och när man kliar på dem så sprider de sig och blir fler. Utslagen är inte torra och flagar, men en viss rodnad kan ibland uppstå runt om. De försvinner oftast under natten, men kommer tillbaka i stort sett varje dag. I kombination med detta svullnar ofta huden runt ögonen upp, men denna svullnad ger ingen klåda. Det händer också att ögonen svullnar utan att jag får utslag på kroppen och tvärtom. Jag har tidigare haft dessa besvär periodvis, senast för 5 år sedan och inte fått något svar på vad det kan bero på. Kan det vara allergi som återkommer med så många års mellanrum? Snälla, hjälp mig om Du kan!

På din beskrivning låter det som urticaria (= nässelutslag). Detta kan man få tillbaka i olika perioder. Orsakerna till nässelutslag är många. Ibland kan det vara någon infektion som sätter igång det hela eller läkemedel eller födoämne. Vid långdragna besvär med återkommande nässelutslag hittar man sällan någon bakomliggande orsak. Läs många tidigare svar om urticaria och läs även i Dermatologens patientinformation om urticaria här på vår hemsia.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: