Ange ditt sökord

Annons:

Klåda utan utslag

Hej!

Har nu läst åtskilliga sidor här för att hitta någon som har samma typ av klåda som jag men utan resultat.

Första symptomet var förra sommaren då jag solat och på kvällen kliade det fruktansvärt på ryggen. Visste inte vad jag skulle ta mig till. Smörjde dock med fuktgivande kräm vilket lindrade tillfälligt men så fort det torkat så återkom klådan. Resterande delen av sommaren hade jag t-shirt på mig och hade inga vidare problem som jag kan erinra mig.

Nu är det sommar igen och ungefär ett år efter. Har solat och blev aningen röd över bröst, mage och armar (vilket numera är borta). Nu dagarna efter solningen har jag klåda igen vilket gör att det är svårt att sova och jag kliar mig hela tiden under dagtid på bröst, mage och armar.

På huden kan man inte se några utslag eller någon rodnad längre men dessa stickningar i huden/klådan gör att tillvaron är mycket ansträngd.

Huden är heller inte torr (har även provat smörja in med fuktgivande krämer utan resultat). Duschar ungefär varannan eller var tredje dag och är inte torr pga detta.

Vad kan detta vara? Jag trodde först att det var soleksem men eftersom det inte finns någon rodnad eller utslag så tvivlar jag.

Har inte heller börjat använda någon ny typ av tvättmedel eller liknande.

Mycket tacksam för svar!
Hoppas du kan hjälpa mig med tips och råd kring vad det kan vara!

Många vanliga hudsjukdomar som eksem, psoriasis och nässelutslag har mer eller mindre besvärande klåda. Vid dessa sjukdomar är dock själva hudsjukdomen synbar. Ibland kan det dock behövas ett vant öga, för att ställa rätt diagnos.
Ett klådtillstånd med "normal hud" är för läkaren många gånger en utmaning. Man kan besväras av en generell klåda av vissa internmedicinska sjukdomar som njur- och leverproblem eller vid vissa ämnesomsättningsrubbningar. En genomgång av distriktsläkaren blir första steget.
Skulle detta utfalla negativt, rekommenderar jag en remiss till en hudläkare. Under tiden skulle jag rekommendera att pröva ett sk antihistamin (ex Aerius eller Cetirizin, som kan köpas receptfritt på apoteket) under 1 vecka, för att se ifall detta påverkar klådan. Viktig information till läkaren. Sen kan i sällsynta fall vissa läkemedel ge klåda - äter Du några? Solen verkar dock vara en bidragande orsak till Dina besvär, så skydda huden med kläder o/e solskyddsmedel. Det finns ett ovanligt tillstånd som heter brachioradial pruritus, men det behövs en hudläkare för att utröna om detta är fallet.
Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!