Ange ditt sökord

Annons:

Klåda & torrt

Hejsan! Jag undrar om du kan hjälpa mig vad mina besvär beror på och vad jag kan göra. Jag tänkte att jag beskriver dem som de är även om det blir lite långt.
Jag har: Klåda/öm som inte syns på områden med hår samt i öronen; klåda/känslig skav/tryck runt höfterna, nere på ryggen, baken och skrevet; bränner på fotsulor och handflator och när väldigt varmt får också röda fläckar; torra, klåda slemhinnor i ögonen, näsan och underlivet; svampinfektion i underlivet varje månad efter ägglossning. (Gynekolog diagnistiserade genom att titta, tog senare en odling-prov, när hade lite besvär endast, som var negativt. Prov på slemhinnan var också negativt.)
Jag har levt med hög stress under många år och jag har också magbesvär och spänningsvärk. Kan klådan vara endast psykosomatisk eftersom inte syns något? Samtidigt är det ju på så speciella ställen. Kan besvären ha något gemensamt som orsakar dem? Stämmer det att långvarig stress orsakar hormonrubbningar/minskning av östrogen? Hur vet man om problemen i underlivet beror på svamp eller inte?
Tusen tack.

Svar till signaturen Mia.
Klåda utan synliga hudförändringar kan bero på många olika orsaker. Det kan orsakas av någon "inre" faktor, såsom annan sjukdom eller läkemedel. Torr hud och klåda kan också orsakas av för mycket dusch och rengöring av huden. Stress kan ge klåda. Långvarig stress kan ge hormonrubbning. Jämför ex hårt idrottande kvinnor som ofta mister sin menstruation.
Klåda i underlivet orsakas ibland av jästsvamp (Candida). För att diagnostisera detta kan man ta ett prov från slidsekretet och undersöka i mikroskop, då syns jästsvampen som långa trådar(mycel). Man kan också ta prov för odling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 november, 2001 Publicerad: 12 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: