Ange ditt sökord

Annons:

Klåda på underarmen

Hej, för ca. 2 månader sedan fick jag några små knottror på vänster underarm som kliade litegrann. Dessa knottror har nu spridit sig till nästan hela underarmen med en intensiv klåda. När jag kliar blir huden röd och varm och liksom läderartad. Jag vet inte hur jag skall beskriva knottrorna men det verkar vara porerna som "knottrar upp sig" då jag kliar. Har försökt med receptfri kortisonsalva men det verkar förvärra saken. Jag har fullt med rivsår på armen och är rädd att dessa skall bli inflammerade men jag kan inte låta bli att klia… Jag har inga utslag någon annanstans på kroppen och har heller aldrig varit allergisk mot någonting. Jag kan inte komma på vad som kan ha utlöst klådan, jag tror inte det är en solskada men jag har en pigmentfläck just på vänster underarm (och på flera andra ställen på kroppen). Tacksam för svar.

På din beskrivning låter det som misstänkt allergiskt kontakteksem, tycker jag. Kontakteksem börjar med små kliande knottror som sprider sig och ger ökande klåda. Kan utslagen ha börjat under klockarmband av läder? I så fall kan det vara krom-allergi. För att utreda allergiskt kontakteksem göres på hudklinik en så kallad epicutan-test.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: