Ange ditt sökord

Annons:

Klåda och eksem

Hej
I augusti fick jag eksem under mina ringar på ett finger, eftersom jag har lite nickelallergi ringde jag då guldsmeden för att höra om det fanns något nickel i min vigselring. Fick då nekande svar och sedan rådet att rengöra ringen ofta. Eftersom det även blossade upp i nacken, under mitt guldhalsband så rengjorde jag även detta. Resultatet blev positivt, men nu fortsatte eländet på andra delar. Bl.a har jag fått klåda i nacken och hårfästet bak, en hemsk klåda i hårbotten (med småsår som följd), som blivit lite bättre (nu kliar det bara hela tiden utan att svida och göra ont) efter rek medicinskt shampoo av min frisör. Det jobbigaste är nog rodnaden över ögonen som svider och även blir små sprickor så att huden blir ärrig. Jag smörjer mig alltid efter dusch och lägger även på fet kräm vid ögat. De andra ställena smörjer jag ibland med 1% hydrokortison, när det kliar som värst. Har dock läst på tuben att det inte får användas vid ögonen.
Vad ska jag göra? Det har kännts trivialt att kontakta husläkaren för att få remiss till huddoktor om mitt problem bara är “normalt”. Jag vet ju att huden förändras med åren. Jag har aldrig haft någon form av problemhud innan, men efter barn nr 2 och steget över 30 är det som om min hy gjort en helomvändning och bara “bråkar”.
Har jag eksem eller är min hud “bara” torr? Kan man utveckla psoriasis efter liknande problem? Kan du ge mig något tips?
Tack på förhand.

Svar till signaturen Fnösket
Den vanligaste orsaken till eksem under guldringen är faktiskt att man får en irritation av tvålrester och fukt just under metallen som sedan ger ett irritationseksem.
Klåda i nacken kan vara neurodermit (se dermatologens patientinformation nr 14).
Hydrokortison kan man använda 1 vecka vid eksem på ögonlock, helst ej längre. Om du vet att du har en kontaktallergi mot nickel är det mycket viktigt att du ej kommer i kontakt med nickel. ögonskugga-glittrande sådan- kan ibland innehålla nickel. Jag tycker nog att du skall söka läkare om besvären i hårbotten och kring ögon ej går över.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 8 januari, 2002 Publicerad: 8 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: