Ange ditt sökord

Annons:

Klåda i nacken och på öronen

Hej!

Jag har helt plötsligt fått en otrolig klåda i nacken och bakom öronen. Det finns små prickar i nacken och en bit upp i hårbotten (dock inte över hela huvudet) samt på och bakom öronen. Jag har letat runt på sidan här och undrar nu om det kan vara hårsäcksinflammation? Men det verkar konstigt då det mest är områden "runt" hårbotten som är drabbade på mig.. Jag tror dock att detta började i samband med att jag började använda en viss hårspray. Har dock slutat med den nu, men klådan har inte gett med sig. Vad ska jag göra?

Då min mamma har samma problem undrar jag om detta kan vara något ärftligt? Hon har dock haft detta längre tid än vad jag har..

Tacksam för svar!

Klåda i hårbotten kan bero på många olika orsaker, och jag tror inte Du behöver vara orolig att det är ärftligt betingat. Man kan antingen tänka sig att det kan vara allergiskt betingat och precis som Du föreslagit kan det kanske bero på Din hårspray. För att testa, kan Du spraya Dig t.ex i ena armvecket morgon och kväll i 3-5 dagar för att se ifall Du på denna plats kan utlösa klåda eller en eksemreaktion.
Händer ingenting, borde det vara någon annan orsak till klådan. Det vanligaste är i så fall sannolikt klåda pga bakomliggande mjälleksem. Använd i så fall ett mjällschampo som Ketoson eller Fungoral från Apoteket 1-2 gånger i veckan och i början kan man gärna kombinera med en kortisonkräm modell Cortimyk eller Daktacort. Skulle Du däremot inte bli bättre på någon vecka, kan det vara bra att Din husläkare/vårdcentral får göra en bedömning + hjälpa Dig.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!