Ange ditt sökord

Annons:

Klåda i hårbotten

Har precis skaffat ett marsvin som kliade sig otroligt mycket hela tiden. Därför schamponerade jag honom med Dermocan för säkerhets skull (om det skulle handla om ohyra). Nu tycker jag att det har börjat klia i min hårbotten och är livrädd för att jag ska ha fått någon ohyra av marsvinet (om man nu kan få det?).
Samtidigt har jag mycket torr hårbotten och det flyger gärna lite mjällaktigt när jag rufsar i det, men det har aldrig kliat förr. Har besvär av pollen och har en mycket jobbig period med gräset just nu. Kan det påverka huden?
Mycket tacksam för svar

Stor risk finns att det nyinköpta marsvinet har en svampinfektion i sin päls så kallad dermatofyt-infektion. Denna svampinfektion är smittsam och kan mycket väl angripa din hårbotten. Man får då ökad mjällbildning, ibland kraftig rodnad med varblåsor, klåda och i värsta fall håravfall. Föreslår att du omgående tar marsvinet till en veterinär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: