Ange ditt sökord

Annons:

Klåda i hårbotten

Hej! Jag har en kliande hårbotten och gick till en hudläkare. Jag fick använda Kenacort och Salicylsyreolja och det hjälpte faktiskt väldigt mycket, under min fem veckors behandling. Nu har jag slutat med den efter vad läkaren sade och vet inte vad som ska ske näst. Problemen har inte försvunnit helt, ibland när jag blir stressad så kan det klia till eller när jag använder schampo eller hårinpackning med parfym i, då kliar det helt hopplöst i en vecka innan det försvinner. Läkaren sa att detta går att bota men att det kan ta lång tid. Jag trodde att det bara var stressrelaterat i början, men klådan utlöstes även av vissa kemiska produkter såsom vissa fruktluktande schampo och sådant. När håret blir fett så kliar det mkt också. Vad har jag för problem?

Hej!
Ursäkta sent svar! Klåda i hårbotten kan ofta vara en del av symtomen vid mjälleksem (=seborroiskt eksem). Har man bra hjälp av kortisonlösning, så kan man använda det i korta perioder eller intermittent, tex 1 gång per vecka i samband med hårtvätt. Seborroiskt eksem försvinner inte efter en behandlingsomgång, utan det kommer och går tyvärr. Det går alltså inte att bli av med för gott, men däremot verkar du ha fått en fungerande behandling. Behandlingen ska förstås inte användas jämt och ständigt, det kommer inte att behövs. Du kan läsa mer om seborroiskt eksem i dermatologens patientinformation.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 3 december, 2003 Publicerad: 3 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: