Ange ditt sökord

Annons:

Klåda i ena armhålan

Hej

Jag har i ena armhålan en yta stor som en 1-krona som kliar. Den "kliar till" flera gånger VARJE dag och har gjort det över 1 år. Det syns ingenting, det sitter i hårväxten som jag inte vill raka bort för att inte irritera ytterligare.

Jag är atopiker som har eksemen under kontroll sedan 5-6 år tillbaka. Jag hade svåra eksem bl a i bägge armhålorna -94 men ingenting där sedan dess. Den enda deodoranten jag kan kan använda utan att få klåda är Apotekes egen och den har jag använt sedan dess.

Men nu börjar jag bli orolig med tanke på min ålder (42) och allt tal om cancer och att man skall leta runt brösten och i armhålor. Men ingenstans hittar jag något om klåda utan andra märken... möjligtvis att det ser lite tunnt och ärrat ut men det kan vara sedan -94.

Att det kliar ibland har jag ju accepterat och det är OK så länge jag inte startar en klådcirkel men det här har varit på samma ställe så länge och känns inte som atopisk klåda som ju är mycket ihärdigare och svårare att låta bli.

Enda medicinen jag äter är Tetralycal 150 mg/dag sedan 4 år mot acne.

Distinkt, lokaliserad klåda inom normal hud är inget som är associerat med cancer. Annars är allmänt roll-on deoderanter mer "hud-tilltäppande" än spray-deo men dessa tycks ha försvunnit från marknaden. Apotekets produkter ska vara lågallergena och snälla. Ett alternativ skulle kunna vara att pröva nåt annat, t.ex BATS-kräm från Apoteket (stoppar svettningen mer effektivt och räcker vanligen att man använder under natten 2-3 kvällar i veckan). Annars skulle jag använda lite kortisonkräm mot klådan, inget farligt. Har Du ingen hemma kan Du köpa Hydrokortison receptfritt på Apoteket.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: