Ange ditt sökord

Annons:

Klåda

Har sedan två år tillbaka haft problem med min hud. Det började en vinterdag för två år sedan med att att jag kliade så mycket att jag fick sår på armarna och benen. Såren rev jag upp flera gånger vilket resulterade i öppna sår som rann. Efter ett besök hos en allmänläkare fick jag antibiotika och en kortisonsalva. Mina öppna sår försvann men inte klådan. Vad gäller öppna sår så återkommer de lite då och då. Det börjar med små blåsor som kliar och som rivs upp mycket lätt. Dessa blåsor ploppar upp i princip överallt. Jag har även börjat klia mig i ansiktet. Konsekvenserna av dessa blåsor och kliandet har blivit att jag fått mörka fläckar lite överallt på huden. Dessa mörka fläckar är öppna sår som “läkt”, däremot ploppar nya blåsor kring dessa fläckar upp kontinuerligt. Har av en annan allmännläkare fått en starkare kortisonsalva (Betnovat 0,1%) samt samma hudkräm mot torr hud. Har försökt träffa hudläkare men utan resultat. De är så upptagna att väntetiden ligger på 3-4 månader. Vad gäller mitt besök hos allmännläkaren så skrevs ingen remiss då detta inte behövdes. Man kan själv ringa och boka en tid enligt läkaren. Nu orkar jag inte längre. Mitt problem försvinner inte och jag har kliat och smörjt in mig med en massa kortison och hudkräm utan att min situation förbättrats. Vill gärna få en diagnos av en “bra” hudläkare. Vad har jag för besvär och kan du ge mig råd var jag skall vända mig för att få en tid hos en “bra” hudläkare. De privata läkare jag ringt upp tar inte ens emot nya patienter då de är fullbokade. Bor i Malmö och är 35 år gammal.

Hej!
Den behandling du fått är mot eksem av lite besvärligare slag, vilket det också låter som i din beskrivning. Betnovat lämpar sig bra för eksem på kroppen, man brukar använda ett nedtrappningsschema under 6-8 veckor ungefär, och dessemellan mjukgörare. Ansiktets hud är känsligare för kortisonbiverkningar som rosacea och hudförtunning, och som regel brukar man smörja med mildare preparat där. De mörka fläckar du nämner, är sannolikt rester efter eksemet (hudens pigment "ramlar ner" när hudbarriären skadas av eksem och rivning).
I Stockholm gäller liknande väntetider som du nämner, trots att man fått remiss. utan remiss kan man knappast träffa en hudspecialist nu, och det kan vara liknande situation i Malmö. Vi kan tyvärr inte rekommendera några enskilda doktorer här på sidan, men bäst är att du kontaktar din husläkare snarast och tydligt uttrycker att du önskar remiss till hudspecialist!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: