Ange ditt sökord

Annons:

Keratodermi – förtjockad och svampig hud i handflator

Jag är 23 år och har ärftlig keratodermi. Symtompen framträder framförallt i ena handflatan och visar sig som förtjockad hud och svampighet vid kontakt med fukt. Det drabbade området blir större och större hela tiden. Svampigheten är det värsta, jag kan knappt tvätta händerna utan att det framträder. Finns det några råd för att hindra symptomen och utbredningen? Finns det några nya forskningsrön? Känner till en person som blivit av med symptomen efter behandling med den omdebatterade akne-medicinen Roaccutan.

Svar till signaturen Cosmo
Ärftlig keratodermi orsakas av en medfödd oförmåga att bilda ett normalt hornlager-det yttersta lagret av överhuden. Hornlagret blir överdrivet förtjockat och fjällar inte av på ett "normalt" sätt. Det förtjockade hornlagret suger snabbt upp mycket vatten, därav känslan av "svampighet".
Mjukgörande,avfjällande krämer och nedslipning är den lokalbehandling som finns. A-vitaminderivat såsom Roaccutan och Neotigason har mycket god effekt under behandlingstiden men symtomen återkommer när behandlingen upphör.
Mycket intressant forskning de senaste åren har kartlagt den genetiska rubbningen men tyvärr finns inget ytterligare nytt i behandlingsväg.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 april, 2002 Publicerad: 15 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: