Ange ditt sökord

Annons:

Keloidärr

Jag har stora keloidärr på ryggen och fram på bröstet, varför bildas keloidärr och finns det någon behandling då en del av ärren smärtar och sticks? Är det sörre risk att få hudcancer då man har dessa ärr? Har även märkt att ärren “växer” om de utsätts för sol, räcker det som skydd att plåstra över med aotekets plåster för uv-skydd? Är det ärftligt?

Hej!
Man vet tyvärr ej varför keloider bildas. De uppstår oftast i ärr, oftast på bröstet. En del individer, däribland du! får "spontana" keloider, utan att något sår har funnits. Jag har inte kunnat hitta någon information om samband mellan hudcancer och keloider, jag har inte hört eller träffat på något sådant fall heller. Det kanske inte är så bra att klistra av och på plåster, om du har lätt att få dem kanske även detta lilla trauma kan bidra till försämring/uppkomst av nya keloider.
Sök hudspecialist som kanske kan spruta kortisonlösning i dina keloider, det finns också andra behandlingar som ibland kan göras efter bedömning av specialist.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: