Ange ditt sökord

Annons:

Kan skabb från gris överföras till människor?

Vi köpte en (mini)gris för ca 10 dagar sen, och efter ett par dagar märkte vi att det inte stod rätt till med honom. Han fnattade sig så att det gick hål och blödde. Först tänkte vi att det var värmen som irriterade honom. Men efter några plågsamma nätter for vi till veterinären som konstaterade skabb. Grisen fick en spruta för detta och ska snart på återbesök för nästa behandling. Nu är då frågan – kan vi i familjen blivit smittade av grisens skabb? Vi upplever ovanligt mycket klåda överallt på kroppen. Om i så fall finns det något medel som vi kan reducera klådan? Bli kvitt skabben?

Hej!
De allra flesta parasiter - såsom skabb, löss, loppor och kvalster - trivs och förökar sig på sitt värddjur (i detta fall grisen), men kan inte överleva utanför det. Däremot kan de "hoppa över" på människa och ge bett och klåda. Vilken sorts skabb som grisar brukar ha, är det bäst att du kollar med veterinären som vet det bättre än vi hudläkare!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: