Ange ditt sökord

Annons:

Kan seborrè spridas?

Hej,
jag är kille på 28 år som har till och från mkt besvärligt med seborrè/mjälleksem. 1998 till 2001 har jag haft mkt seborrè vid näsroten (blivit röda sår som sen blivit "krokodilskinn" som sedan flagnar) och mkt i hårbotten och örongångarna. Efter 2001 och framåt har det spridits till armhålorna, ljumskar och i pannan. Det märkliga är att vissa veckor är det helt borta i ansiktet men då kan det klia och är rött under armhålarna. Sen nästa vecka kan allt förflyttas till ljumskar osv. Jag tycker det är lite konstigt att seborrè sprids på vissa delar av kroppen, är inte seborrè lokaliserat bara i ansiktet och i håret? Eller kan det spridas som i mitt fall?
Jag tycker det är märkligt det är bra på vissa ställen och sämre på andra, eller är det inte märkligt?
Jag behandlar när det värst med daktarcort och det hjälper och med canoderm när jag har torr hud.
MVH
Mikael, 28

Hej!
Seborroiskt eksem sitter särskilt på de ställen du beskriver. Det beror på att talgkörtlarna finns mest utbrett på dessa ställen, och talg tillsammans med jästsvampar på huden, anses bidra till eksemet. Den behandling du gör är vettig och brukar rekommenderas i första hand.
Du kan läsa mer om seborroiskt eksem här på hemsidan under dermatologens patientinformation.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!