Ange ditt sökord

Annons:

Kan seborrè spridas?

Hej,
jag är kille på 28 år som har till och från mkt besvärligt med seborrè/mjälleksem. 1998 till 2001 har jag haft mkt seborrè vid näsroten (blivit röda sår som sen blivit “krokodilskinn” som sedan flagnar) och mkt i hårbotten och örongångarna. Efter 2001 och framåt har det spridits till armhålorna, ljumskar och i pannan. Det märkliga är att vissa veckor är det helt borta i ansiktet men då kan det klia och är rött under armhålarna. Sen nästa vecka kan allt förflyttas till ljumskar osv. Jag tycker det är lite konstigt att seborrè sprids på vissa delar av kroppen, är inte seborrè lokaliserat bara i ansiktet och i håret? Eller kan det spridas som i mitt fall?
Jag tycker det är märkligt det är bra på vissa ställen och sämre på andra, eller är det inte märkligt?
Jag behandlar när det värst med daktarcort och det hjälper och med canoderm när jag har torr hud.
MVH
Mikael, 28

Hej!
Seborroiskt eksem sitter särskilt på de ställen du beskriver. Det beror på att talgkörtlarna finns mest utbrett på dessa ställen, och talg tillsammans med jästsvampar på huden, anses bidra till eksemet. Den behandling du gör är vettig och brukar rekommenderas i första hand.
Du kan läsa mer om seborroiskt eksem här på hemsidan under dermatologens patientinformation.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: