Ange ditt sökord

Annons:

Kan något i maten utlösa eksem?

Jag har haft eksem sedan jag var liten. I tjugoårsåldern hade jag det över hela kroppen och främst i ansiktet. Behandlingen blev oftast oralt kortison. Efter ständiga utslag fick jag göra prick- och kontaktallergitest. Utöver tidigare kända allergier mot gräs och djur visade jag reaktion mot mögel, nagellack och gummi. Efter denna kunskap och byte av bostad blev eksemet mycket bättre. Jag märkte också att jag fick kraftiga reaktioner av vissa tvättmedel samt nötter. Min hud har nu kraftigt förbättrats. Tyvärr får jag fortfarande eksem runt mun ögon och hals. Eksemet kommer plötsligt och den värsta rodnaden går ner på en dag. Besvären uppkommer dessutom ofta när jag är på semester eller på besök hos andra. Det känns som om det måste finnas något som utlöser eksemet. Kan det vara något i maten? Jag blir nedstämd när jag har utslag och vill inte acceptera det som något jag måste leva med. Tidigare har jag prövat ljusterapi som hade motsatt effekt. Efteråt insåg jag att jag har solallergi och att det kan ha varit därfor.

Hej!
Det låter som en besvärlig form av atopiskt eksem. Dels har du eksem i ansiktet vilket är vanligt vid atopiskt eksem hos vuxna, dels kompliceras detta av kontaktallergier och ljuskänslighet som kan ge klåda och berövar dig en bra behandlingsform.
Kostens betydelse för försämring av eksemet är dåligt utredd, men visst finns det enskilda fall där det är troligt att eksemen blossar upp efter kontakt med utlösande faktorer antingen i maten, i luftvägarna - pollen - eller direkt på huden.
Du skriver inte vad du har för behandling nu, men i ditt fall kan det vara aktuellt att använda någon av de nya, icke kortisonbaserade, krämer och salvor som kommit för atopiskt eksem (Protopic/Elidel).
Det du beskriver är verkligen skäl att få gå hos en hudspecialist, med kontinuitet under längre tid så att man kan finna adekvat behandling!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!