Ange ditt sökord

Annons:

Kan något i maten utlösa eksem?

Jag har haft eksem sedan jag var liten. I tjugoårsåldern hade jag det över hela kroppen och främst i ansiktet. Behandlingen blev oftast oralt kortison. Efter ständiga utslag fick jag göra prick- och kontaktallergitest. Utöver tidigare kända allergier mot gräs och djur visade jag reaktion mot mögel, nagellack och gummi. Efter denna kunskap och byte av bostad blev eksemet mycket bättre. Jag märkte också att jag fick kraftiga reaktioner av vissa tvättmedel samt nötter. Min hud har nu kraftigt förbättrats. Tyvärr får jag fortfarande eksem runt mun ögon och hals. Eksemet kommer plötsligt och den värsta rodnaden går ner på en dag. Besvären uppkommer dessutom ofta när jag är på semester eller på besök hos andra. Det känns som om det måste finnas något som utlöser eksemet. Kan det vara något i maten? Jag blir nedstämd när jag har utslag och vill inte acceptera det som något jag måste leva med. Tidigare har jag prövat ljusterapi som hade motsatt effekt. Efteråt insåg jag att jag har solallergi och att det kan ha varit därfor.

Hej!
Det låter som en besvärlig form av atopiskt eksem. Dels har du eksem i ansiktet vilket är vanligt vid atopiskt eksem hos vuxna, dels kompliceras detta av kontaktallergier och ljuskänslighet som kan ge klåda och berövar dig en bra behandlingsform.
Kostens betydelse för försämring av eksemet är dåligt utredd, men visst finns det enskilda fall där det är troligt att eksemen blossar upp efter kontakt med utlösande faktorer antingen i maten, i luftvägarna - pollen - eller direkt på huden.
Du skriver inte vad du har för behandling nu, men i ditt fall kan det vara aktuellt att använda någon av de nya, icke kortisonbaserade, krämer och salvor som kommit för atopiskt eksem (Protopic/Elidel).
Det du beskriver är verkligen skäl att få gå hos en hudspecialist, med kontinuitet under längre tid så att man kan finna adekvat behandling!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: