Ange ditt sökord

Annons:

Kan min värk i benen bero på senknarr?

Hej ! Ont ca 10cm ovanför höger vrist (smalben). Trolig överbelastningskada av något slag joggar ganska mycket och ökat träningsmängd. Känns som man kramar en snöboll när man håller handen på det onda stället och vickar på foten! Kan det vara senknarr? Hur länge skall man vila från löpning? Vilat i 12 dagar inte blivit bättre ,ätit voltaren satt voltarensalva på det onda stället men det tycks ej hjälpa alls. Kan man se ifall man haft twar bakåt i tiden via blodprov ? Mvh/Rami 50

Senknarr eller Peritendinitis crepitans är och känns precis som Du beskriver: Det låter som om man kramar en snöboll. Vanligast förekommande är det i handleden och hälsenan. De utlösande faktorerna har Du också beskrivit.Det som är ovanligt i Ditt fall är att det inte verkar vara hälsenan som är drabbad utan kanske senan/muskeln som går på framsidan av underbenet ner över fotryggen till ett av benen under fotsulan. Oavsett så brukar dessa tillstånd självläka. Det verkar inte ha varit så i Ditt fall och inte har vila och inflammationsdämpande medicin eller gel hjälpt heller. Excentrisk töjning av muskeln och senan brukar kunna ha god effekt, varför jag föreslår kontakt med en sjukgymnast som kan ge Dig råd om hur det går till i Ditt fall.

Även bra inlägg i skorna har ofta god effekt för att avlasta och stötta fotens belastning. Man kan även i vissa fall behandla med injektioner av Heparin i 3-4 dagar. Jag tycker Du ska kontakta en Idrottsläkare eller en ortoped. Fram tills dess om besvären inte går tillbaka så föreslår jag simträning eller cykelspinning för att hålla igång utan att belasta för mycket.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 5 oktober, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.