Ange ditt sökord

Annons:

Kan man sola även om man fått soleksem?

Hejsan!
Jag är en tjej på 14 år som undrar över en sak. För några dagar sedan brände jag mig litegrann, och sedan fick jag röda utslag på bröstkorgen, och på armarna! Inga direkt tydliga prickar men liksom i klungor, Det är väldigt jobbigt för det kliar väldigt. Jag har aldrig haft detta problemet när jag var liten, jag undrar - är det soleksem, och isåfall - kan man sola ändå? För jag har hört att man inte kan sola om man har det, är det sant?
Tack på förhand!

Soleksem är vanligt och vanligare bland tjejer/kvinnor än män, och drabbar ca 15-20% av Sveriges befolkning. Många gånger utlöses det av att man solar lite för intensivt första gången/gångerna på våren. Har man väl drabbats, kan man lugna ner det med Hydrokortisionkräm och kylbalsam från Apoteket. Vänta med ytterligare solning till det lagt sig.
För att undvika/minimera risken att få tillbaks det gäller det att "härda huden", dvs i början på våren sola mycket försiktigt och första gångerna räcker det med 10-15 minuter. Sen successivt öka tiden från gång till annan, och då brukar det gå bra för de flesta. Att behöva avstå helt från solen är extremt ovanligt.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!