Ange ditt sökord

Annons:

Kan jag tona mitt hår?

Jag skulle vilja tona mitt hår, problemet är bara det att jag har eksem i hårbotten, jag har haft det sedan jag var 12-13 år och gick då till en läkare (är 18 år nu). Tror han kallade det fjälleksem. För tillfället är mina eksem ganska bra och det kliar inte så mycket, bara ibland. Det fjällar visserligen när jag har nytvättat hår och ibland även när det är smutsigt men eksemen är mycket bättre nu än när jag var 12-13 år, men eksemen går i perioder. En behandling som jag har upptäckt är bra är att gnida in hårbotten med olivolja, ha i det under natten och sedan skölja ur det på morgonen. Efter en sådan behandling om jag har gnuggat ordentlig flagnar min hårbotten nästan inget i några veckor innan det kommer tillbaka. Tror du att eksemen skulle förvärras om jag tonade håret, skulle det skulle fungera om jag gjorde en olivoljebehandling innan toningen så att det inte är så mycket eksem kvar? Finns det något sätt jag kan ändra min hårfärg utan att skada min hårbotten i så fall?
Tack på förhand!

Detta med olika hårbehandlingar kan alltid diskuteras. Att använda olivolja i hårbotten är inget farligt, men ofta svår att tvätta ur. För att få bort oljan brukar vi rekommendera att gnugga in schampot först i det torra håret och sen börja blöta håret. Ett snällare och mer skonsamt sätt är att använda en kräm i hårbotten i stället för oljan, t.ex Decubalkräm från Apoteket.
Är man torr och sprucken i huden/hårbotten ökar risken att utveckla kontaktallergier. En tonande hårprodukt är sannolikt snällare mot hår och hårbotten än en färgande produkt (motsvarande "Level 3, som det ofta står på produkterna). En rent ljustonande produkt innehåller nog mest väteperoxid, men kan reta och torka ut huden. Kanske mer skonsamt att bleka slingor, eftersom blekmedlet/färgen då inte kommer i direktkontakt med hårbotten pga skyddande "mössan".
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!