Ange ditt sökord

Annons:

Kan jag smittas med herpes genitalis?

Har träffat en kille och vi har inte haft sex ännu, men har sovit tillsammans och rört vid varandra. Kan jag vara smittad nu också? Hur kan jag kolla upp det? Jag har nyligen flyttat till Lund och vet inte var jag kan få hjälp med detta. Eftersom jag tycker om killen och kan tänka mig en relation med honom, undrar jag vad det innebär med tanke på hans sjukdom? Moa, 20 år

Det är föga troligt att du är smittad av denne man. För det första finns det två sorters herpesvirus där typ 1 vanligen sitter i ansiktet och typ 2 i underlivet. Idag är det dock ganska vanligt med infektioner av typ 1 i underlivet. I vuxen befolkning i Sverige har ca 75% typ 1 och ca 25% typ 2, dvs detta är mycket vanliga infektioner. Dessutom har bara en fjärdedel av de smittade nämnvärda besvär och är medvetna om sin infektion. Man blir bara smittad en gång i livet så i en relation där båda har virus bollar man inte virus fram och tillbaka. För dem som får besvär av sin infektion finns idag välfungerande behandling. Statistiskt sett är det alltså inte helt omöjligt att du redan är smittad. Det kan utrönas med hjälp av ett blodprov. Hudkliniken i Lund har en könspoliklinik/venereologmottagning där du kan få hjälp med detta och också få diskutera igenom vad svaret innebär.

Om du frågar mig så tycker jag inte att en herpesinfektion spelar någon som helst roll för mina val av relationer. Livet går inte ut på att inte få herpes.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Varför blev jag röd på benen?

Jag använde ett hårborttagningsmedel på benen igår, men jag blev rödflammig och det sved ganska länge. Varför blev det så? Känner mig jätteorolig att det ska hända igen.

Hud & Hår

Lusmedel vid känslig hårbotten

Nu verkar det vara många barn i skolan som har löss och jag undrar vad jag ska tänka på om jag skulle behöva köpa medel till barnen? Kan man behandla förebyggande? Min son har känslig hårbotten.

Hud & Hår

Tips för torra händer?

Nu är vintern på ingång och jag får så mycket besvär med torra och spruckna händer. Jag tycker ändå att jag är flitig på det här med att smörja in mig, men handspriten gör det inte heller mycket bättre. Nu har jag även börjat få problem med fnasiga nagelband som spricker. Har du någon nagelbandsolja som du rekommenderar?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: