Ange ditt sökord

Annons:

Kan jag få vattkoppor igen?

Om mitt barnbarn har vattkoppor, kan jag bli sjuk då? Jag är 62 år och hade vattkoppor i min ungdom.

62 år

Efter en infektion med vattkoppor lagras viruset (varicella-zoster-virus) i kroppens nervsystem. Eftersom du har haft vattkoppor som barn har du alltså redan viruset i kroppen och även antikroppar mot sjukdomen. Immuniteten mot vattkoppor är god och efter en tidigare infektion är det mycket ovanligt att få vattkoppor igen. Det är alltså väldigt osannolikt att du skulle få vattkoppor igen om du umgås med ditt barnbarn som har aktiv infektion. Däremot kan viruset som du har i kroppen återaktiveras någon gång under livet, men då brukar det vara i form av bältros och det är inte relaterat till att du umgås med någon med vattkoppor eller bältros.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 13 juni, 2024 Publicerad: 13 juni, 2024

Liknande frågor

Penicillin med eller utan mat?

Tjena! Ibland står det att man ska ta penicillin med mat, ibland ska man inte ta det med mat. Varför är det så? Hur stor roll spelar det egentligen?

Hud & Hår

Inflammation av myggbett – blåsor, svullnad

Min dotter fick en myggbett för tre dagar sedan, på smalbenet. Nu är det rött och svullet och det ser ut som om det är infekterat för det är blåsor på det. Snälla hjälp mig, ska jag ta henne till läkare eller ska jag stryka på lite hydrokortison salva 1%?

Hjärnan & Nerver

Förkyld och yr

Hej! Är förkyld och har haft feber till och från några dagar. I morse hände dock något läskigt. Det kändes som att jag skulle svimma. Jag kunde inte stå upp utan att det snurrade och jag blev illamå-ende och kallsvettig. Vad kan det ha varit?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: