Ange ditt sökord

Annons:

Kan hudeksem ge sköra slemhinnor i underlivet?

Hej!
Min dotter på 18 år har sedan ett års åldern haft mycket problem med eksem. Huden och hårbottnen behandlas med steroider regelbundet.

I höstas började hon äta p-piller. Hon fick problem i underlivet, svamp, vestibulit, sköra slemhinnor eller vad det säkert är vet ingen. Hon har fått olika behandlingar med diverse salvor men problemen har snarare förvärrats. För närvarande går hon två gånger i veckan till gynekologmottagningen och får slidan penslad. Hon tycker att ibland är det bättre, ibland sämre.

När jag försöker hitta information bl.a. på Internet har jag stött på formuleringar om att det är viktigt att ta reda på om patienter med vestibulit/sköra slemhinnor har haft eksem. Atopi.

Hon ska bli kallad till hudspecialist för eksem/akne om några månader (lång väntetid).

Kan hudspecialisterna hjälpa henne med underlivet?
Hur ska hon gå till väga för att få en helhetsbehandling om hennes hud- och underlivsproblem hänger ihop?

Hudläkare har i sin specialitet utbildning såväl i hudsjukdomar som i venereologi, dvs underlivssjukdomar (oftast de som är infektionsutlösta). Manliga "underlivsproblem" sköts vanligen enbart av hudläkare, men kvinnliga sköts ibland av hudläkare och är det mer "inre" problem blir det gynekologen. Sen för kvinnliga underlivsproblem finns det numer ofta sammottagningar med både hudläkare, gynekolog + barnmorska.
Dottern har säkert böjveckseksem eller sk atopisk eksem. Det drabbar huden i första hand, men kan vara kopplat till allergiska slemhinnebesvär som astma och pollensnuva. Att det skulle orsaka slemhinnebesvär i underlivet låter för mig lite udda. Man kan visserligen tänka sig att hon fått ett kontaktallergiskt eksem i underlivet, ifall hon smörjt med många olika krämer som senare gett en allergi. Lite långsökt. Ni får nog tyvärr avvakta vad hudläkaren säger.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 juni, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!