Ange ditt sökord

Annons:

Kan en atopiker få nässelutslag?

Kan en atopiker få nässelutslag eller är det bara en allergisk reaktion? Vi har nämligen en flicka som när hon var 2 år fick nässelutslag 1 gång på benet och samtidigt var lös i magen. Var sedan lös i omgångar efter det - rejält. Sedan har hon varit bra i magen men haft böjveckseksem (dokumenterat i december 2,3år) som ökat i utbredning och ändrat utseende. Nu när hon är 5,5 år är kroppen knottrig och väldigt kliig (sägs vara atopisk). Kan det hända att när hon var 2 år att det var ngt. hon reagerade på som vi missat? Tänkte inte i den banan då så vi nämnde aldrig nässelutslaget eftersom min man sa det där är inget. Nämde bara magen.
ELLER kan jag luta mig tillbaka på att det är atopi?

Hej!
Det låter ju väldigt troligt att din flicka lider av atopiskt eksem som du beskriver det. Den atopiska huden reagerar också ofta med nässelutslag (urticaria). Oftast hittar man inte den utlösande orsaken, även om det hos små barn ibland kan röra sig om en födoämnesallergi. I vissa fall kan det vara befogat att göra utredning med pricktest och ibland blodprov för vissa födoämnen, ta upp det till diskussion med barnläkaren! Viktigast i detta fall är dock att hon har bra behandling för huden, med mjukgörande kräm som bas (daglig behandling), samt mild kortisonsalva och medelstark kortison vid försämringar, samt att ni fått noggranna råd om hur ni ska använda dessa medel ("eksemskola", finns i olika former vid de flesta hudkliniker).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!