Ange ditt sökord

Annons:

Kan en atopiker få nässelutslag?

Kan en atopiker få nässelutslag eller är det bara en allergisk reaktion? Vi har nämligen en flicka som när hon var 2 år fick nässelutslag 1 gång på benet och samtidigt var lös i magen. Var sedan lös i omgångar efter det – rejält. Sedan har hon varit bra i magen men haft böjveckseksem (dokumenterat i december 2,3år) som ökat i utbredning och ändrat utseende. Nu när hon är 5,5 år är kroppen knottrig och väldigt kliig (sägs vara atopisk). Kan det hända att när hon var 2 år att det var ngt. hon reagerade på som vi missat? Tänkte inte i den banan då så vi nämnde aldrig nässelutslaget eftersom min man sa det där är inget. Nämde bara magen.
ELLER kan jag luta mig tillbaka på att det är atopi?

Hej!
Det låter ju väldigt troligt att din flicka lider av atopiskt eksem som du beskriver det. Den atopiska huden reagerar också ofta med nässelutslag (urticaria). Oftast hittar man inte den utlösande orsaken, även om det hos små barn ibland kan röra sig om en födoämnesallergi. I vissa fall kan det vara befogat att göra utredning med pricktest och ibland blodprov för vissa födoämnen, ta upp det till diskussion med barnläkaren! Viktigast i detta fall är dock att hon har bra behandling för huden, med mjukgörande kräm som bas (daglig behandling), samt mild kortisonsalva och medelstark kortison vid försämringar, samt att ni fått noggranna råd om hur ni ska använda dessa medel ("eksemskola", finns i olika former vid de flesta hudkliniker).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: