Ange ditt sökord

Annons:

Kan eksemen utlöst av stress?

Hej
Om man fått klåda pga. psykisk stress, när det sedan är bra – försvinner eksemen då eller är det ngt. man har hela livet?

Har en dotter som har klåda och eksem – knottrig – atopisk.
Men samtidigt tänker jag att jag och min man har haft det tjafsigt en period -inget som gått ut över barnen – men de märker kanske det ändå. Är orolig att det är därför hon ser ut som hon gör?

Tack från orolig.

Hej!
Stress är en bidragande faktor vid flera hudsjukdomar, kanske alldeles särskilt vid eksem och klåda. Det anses dock inte vara så att man får eksemen av stress, utan ärftliga faktorer mm är också med. Det finns ju stressade människor utan eksem och klåda också. Helt klart är att många patienter vittnar om att deras hudsjukdom är bättre under tider av harmoni, och sämre under psykisk press. Om din dotter har eksem och knottrighet (kanske keratosis pilaris, se dermatologens patientinformation), så "beror" det inte på stress i familjen men kan däremot försämras i samband med sådana perioder. Det är viktigt att ni har en läkare, helst hudspecialist, som känner flickan och kan ge råd och behandling när sjukdomen går upp och ned (vilket den gör ändå, även bortsett från psykiska faktorer!).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: