Ange ditt sökord

Annons:

Kan atopiska eksem försämras av intag av andra ämnen?

Hej!
Min dotter har atopiska eksem sedan några år. Hon är nu 16 år. Vi har varit till läkare och fått kortisonkrämer. Locoid. Men eksemen kommer tillbaka. Kan atopiska eksem försämras av att hon även dagligen äter piller i form av Beta Karoten 25 mg? Kan ätandet av vitaminer och mineraler förvärra eksemen? Kan fel sorts mjukgörare förvärra eksemen, t ex karbamid? Kan ljusterapi minska besvären? Men är ljusterapin i sig skadlig för huden på sikt?
Kan atopiska eksem bidra till att man lättare får allergier? Bör man allergitesta sig om man misstänker att man fått en allergi?
Detta var mycket på en gång men min dotter har mycket besvär och vi är tacksamma för svar.

Hej!
Din dotter har fått medelstark (grupp II) kortisonkräm. Det kan vara lite för milt, det finns 2 klasser som är starkare. Vid atopiskt eksem av något större omfattning, brukar man välja bland grupp III-kortisonsalvor/krämer. Det finns inga rapporter om försämring i eksem av intag av Betakaroten, knappast heller av andra vitaminer. Mjukgörare är till för att återföra fukt och fett, vilket huden förlorar under eksemet. Vid långvarig ljusbehandling alltså stora sammanlagda doser, ökar risken för hudcancer särskilt skivepitelcancer.
Allergier i form av hösnuva och eller astma, är vanligare hos personer som har eksem, än hos personer utan. Allergitestning går till så att man sätter en mängd lappar med ämnen på ryggen, dessa tas av efter ett par dagar. Sedan får man läsa av vad som är irritation i huden och vad som är "Äkta".
FN

Läs mer om allergier på www.clarityn.se.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!