Ange ditt sökord

Annons:

Kan atopiska eksem försämras av intag av andra ämnen?

Hej!
Min dotter har atopiska eksem sedan några år. Hon är nu 16 år. Vi har varit till läkare och fått kortisonkrämer. Locoid. Men eksemen kommer tillbaka. Kan atopiska eksem försämras av att hon även dagligen äter piller i form av Beta Karoten 25 mg? Kan ätandet av vitaminer och mineraler förvärra eksemen? Kan fel sorts mjukgörare förvärra eksemen, t ex karbamid? Kan ljusterapi minska besvären? Men är ljusterapin i sig skadlig för huden på sikt?
Kan atopiska eksem bidra till att man lättare får allergier? Bör man allergitesta sig om man misstänker att man fått en allergi?
Detta var mycket på en gång men min dotter har mycket besvär och vi är tacksamma för svar.

Hej!
Din dotter har fått medelstark (grupp II) kortisonkräm. Det kan vara lite för milt, det finns 2 klasser som är starkare. Vid atopiskt eksem av något större omfattning, brukar man välja bland grupp III-kortisonsalvor/krämer. Det finns inga rapporter om försämring i eksem av intag av Betakaroten, knappast heller av andra vitaminer. Mjukgörare är till för att återföra fukt och fett, vilket huden förlorar under eksemet. Vid långvarig ljusbehandling alltså stora sammanlagda doser, ökar risken för hudcancer särskilt skivepitelcancer.
Allergier i form av hösnuva och eller astma, är vanligare hos personer som har eksem, än hos personer utan. Allergitestning går till så att man sätter en mängd lappar med ämnen på ryggen, dessa tas av efter ett par dagar. Sedan får man läsa av vad som är irritation i huden och vad som är "Äkta".
FN

Läs mer om allergier på www.clarityn.se.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: