Ange ditt sökord

Annons:

Kaliumpermanganat – vilken styrka är bäst till bad?

Jag är sjuksköterska och arbetar på barnmottagningen i Landskrona. I boken ATL/Barn står det om kaliumpermanganat “för säkerställd desinficerande effekt krävs en koncentration av minst 0,1%”, när man sedan läser på dosering ang bad anges lösningarnas styrka till mellan 0.02-0,06%. När man behandlar eksem är man ju ute efter att bla reducera bakterieantalet på huden?
Ringde och pratade med erfaren ssk på KS (hud-barn) där använder man 1/2-(1)ml 5%ig lösning per liter vatten, detta ger ju en lösning som är mellan 0,0025-0,005%. Vad kan hända om man använder för stark lösning? Vilken styrka “är bäst” till bad?

Det finns många olika styrkor och beredningar av kaliumpermanganat. På vår klinik har vi dels själva pulvret kaliumpermanganat. Av det tar vi 1 tesked till ett fullt badkar. Vidare har vi en lösning på 3% som man då tar 150 ml till ett helt badkar. Vi använder inte 5%-ig lösning. Kaliumpermanganat har en större effekt när man har det i bad, då hela huden blir hydrerad och penetrationen ökar, därför räcker denna svaga koncentration. Effekten är inte enbart antibakteriell utan antiinflammatorisk och klådstillande. Koncentrationen på 0.1% kan man endast använda som en fuktig kompress över mindre områden till exemepel sår. Vid för stark lösning blir dels huden kraftigt missfärgad, klåda och irritation kan uppstå. Vid kalibad av bensår kan patienten få värk vid för stark koncentration speciellt vid åderförkalkning i benet. En allmän bra tumregel är att man skall se ett mynt på botten av baljan med kaliumpermanganat. Syns inte myntet är lösningen för stark.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: