Ange ditt sökord

Annons:

Jag har det väldigt jobbigt med klåda – hjälp mig!

Hejsan!

Jag är en tjej på 25 år som har det väldigt jobbigt med klåda.
Det hela började för ca 2 år sen på försommaren. Det kliade väldigt mycket till och från. Det försvann aldrig helt. Men jag har alltid dragit mig till att gå till läkaren. Så det var inte förrän jag fick stora sår som jag gick till läkaren för ca 4 månader sen.
Då fick jag beskedet svinkoppor och fick en salva (fuccidin) som inte hjälpte. Jag var till läkaren igen och fick då tetracylin (stavning) och åt det en månad. De stora skorptorna är borta men har fortfarande mina små utslag kvar. De börjar som små knottror, sen ser de ut som finnar och kliar nåt otroligt. Mest på kvällarna efter man har duschat. Utslagen sitter mest på övre delen av ryggen. Mest finns även på rumpan, ansiktet, halsen och brösten. Huden känns även torr. Jag har använt hydrocortison receotfritt på apoteket och då har utslagen försvunnit med kommit tillbaka hela tiden så fort jag slutat.
Det som också hör till saken är att min fd pojkvän och min nuvarande pojkvän också har fått samma utslag och klåda på samma ställen. Vad kan det vara? Som smittar?
Jag var till läkaren först häromdagen igen och trodde och frågade om det var skabb? Eftersom jag har läst att det är den enda klådan som smittar. Han tyckte han såg en skabbgång mellan två av fingrarna men han var inte säker. Han har skickat en remiss till hudläkare, men det kan ta upp till ett halvår innan jag får tid. Så igår var jag till en annan läkare igen, för att se om den kunde se nån skabbgång så man kunde köra igång med behandling för det isf. Men han sa att det troligtvis inte var skabb. Utan eksem. Men eksem smittas väl inte? Jag tycker inte att jag får nån hjälp av de läkare jag besökt. Har nu fått en kortisonsalva på recept som jag ska ta till natten och en stark tablett för att stilla klådan.
Vore väldigt tacksam för svar.

Jenny

Hej!
Att vänta på behandling för skabb i ett halvår verkar faktiskt ganska grymt! men skönt nog tycker inte heller jag att det här låter som skabb. Så sätt inte igång och behandla med skabbmedel nu! En till sak kan "smitta" och det är
follikuliter (hårsäcksinflammationer) när de är orsakade av stafylokocker. Detta kan vara besvärligt, ge upphov till utbrott av "svinkoppor", och i vissa fall kräva lite längre behandling med antibiotika. Man bör odla från någon knottra, och hittar man stafylokocker där stärker det misstanken. Vad du och pojkvännen kan göra är: Inte dela handduk, badda nya utslag med Alsolsprit, tvätta huden med Hibiscrub (särskilda tvålkuddar som kan köpas på Apotekeket, används normalt före operationer). Du själv behöver kanske antibiotika i tillägg till det du nu fått som är eksembehandling (follikuliterna verkar ha lett till eksem i ditt fall, och det låter riktigt att behandla med kortison och klådstillande tabletter, men kanske inte tillräckligt i ditt fall!).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: