Ange ditt sökord

Annons:

Jag har bytt preventivmedel och fått tillbaka eksem – kan det vara p-piller som utlöst det?

I maj bytte jag till neovletta p-piller från p-plåster efter ett år och i september började jag få tillbaka mina eksembesvär jag senast led av när jag var liten. Kan det vara p-piller som utlöst det och bör jag byta tillbaka till p-plåster om det är någon skillnad på hudens påverkan? Bör också nämnas att jag fick ringorm i slutet av juli samma sommar.

Nej, jag tror inte att p-pillerbytet är orsak till din eksemuppblossning. Däremot är det vanligt att det eksem du hade när du var liten, det som ofta kallas atopiskt eksem, blossar upp på hösten. Den annorlunda hudtyp som som är en grundorsak till detta eksem, fortsätter man att ha hela livet. Jag kan ockå undra vad det var du hade när du fick diagnosen ringorm. De flesta runda, röda och fjälliga härdar som dyker upp i huden är inte ringorm utan eksemfläckar. Och det är vanligt i din hudtyp. Diagnosen ringorm betecknar egentligen den aggresiva svampinfektion vi får från djur som kossa eller marsvin.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: