Ange ditt sökord

Annons:

Jag har bytt preventivmedel och fått tillbaka eksem – kan det vara p-piller som utlöst det?

I maj bytte jag till neovletta p-piller från p-plåster efter ett år och i september började jag få tillbaka mina eksembesvär jag senast led av när jag var liten. Kan det vara p-piller som utlöst det och bör jag byta tillbaka till p-plåster om det är någon skillnad på hudens påverkan? Bör också nämnas att jag fick ringorm i slutet av juli samma sommar.

Nej, jag tror inte att p-pillerbytet är orsak till din eksemuppblossning. Däremot är det vanligt att det eksem du hade när du var liten, det som ofta kallas atopiskt eksem, blossar upp på hösten. Den annorlunda hudtyp som som är en grundorsak till detta eksem, fortsätter man att ha hela livet. Jag kan ockå undra vad det var du hade när du fick diagnosen ringorm. De flesta runda, röda och fjälliga härdar som dyker upp i huden är inte ringorm utan eksemfläckar. Och det är vanligt i din hudtyp. Diagnosen ringorm betecknar egentligen den aggresiva svampinfektion vi får från djur som kossa eller marsvin.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!