Ange ditt sökord

Annons:

Jag fick Zyban av en väninna, men kan jag börja använda dem nu?

Jag är en kvinna på 52 år som har rökt upp till 20 cigaretter/dag i 25 år. Nu har jag inte rökt sedan drygt tre veckor, men använder det starkaste plåstret samt vanliga sockerfria tuggummin.
Den första veckan gick bra, röksuget jag fick gick snabbt över MEN de senaste två veckorna har jag en fruktansvärd abstinens och de här tre veckorna har jag väldigt konstiga drömmar, sover dåligt= oroligt och vaknar flera gånger per natt. Idag har jag tom sovit ett par timmar pga trötthet, har inte orkat ta mig för något.
Jag är nästan inne på att börja röka igen.
Jag tycker mig må sämre psykist. Men det kanju även bero på att alldeles innan mitt rökstopp blev jag arbetslös samt att en bror till mig avled.
Jag fick Champix utskriven men när jag tagit tablett 1 såg jag knappt vägskyltarna när jag körde bil. Tablett 2 vill jag bara krypa under en sten- var gråtfärdig- ville bara dö- samt tappade totalt aptiten så några fler tabletter blev det inte.
Jag fick Zyban av en väninna men kan jag börja använda dem nu ? Majjan (kvinna 53år)

Zyban är för många ett bra stöd för att uppnå rökstopp men bör liksom andra receptbelagda läkemedel skrivas ut av läkare till dig och vara en del av en rökstoppsbehandling. Vad gäller de besvär du beskriver rekommenderar jag en snar kontakt med din husläkare för vidare diskussion/åtgärd.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 28 september, 2010

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: