Ange ditt sökord

Annons:

Irriterade utslag kring näsan

Hej!
Jag får återkommande irriterade utslag kring näsan och ibland i ögonbrynen.
Utslagen blir ibland värre, och huden blir då “gropig” och torr och börjar fjälla.
Till slut är huden helt täckt av vita hudavlagringar och mycket irriterad.

Jag hörde att detta kunde bero på mjäll (vilket jag också har).
Jag har provat att shamponera huden och hårbotten med Fungoral/Selson och sedan använda någon mjukgörande kräm (helosan).
Detta gör att utslagen tillfälligt försvinner eller blir bättre, men de återkommer alltid.
När jag blir solbränd försvinner också utslagen fullständigt för en tid.

Min fråga är om detta är något allmänt känt problem som kan behandlas med
receptfria läkemedel, eller om jag bör söka läkarhjälp.

Det du beskriver är seborroiskt eksem (mjälleksem). Detta är ett mycket vanligt eksem som beror på hög talgkörtelproduktion och troligen delvis på också orsakas av en jästsvamp. Symtomen kan komma och gå under många år.

Behandlingen är dels ketokonazolhaltigt schampoo (Fungoral, Ketozon) som man kan använda både i hårbotten och i ansiktet. Om inte detta ger tillräcklig effekt får man komplettera med Daktacort kräm (eller Cortimyk) i ansiktet. Dessa är receptria.

Läs tidigare frågor och svar om seborroiskt eksem samt i dermatologens patientinformation på vår hemsida, så får du så mycket information att jag bedömer att du ej behöver söka läkare för detta.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 juli, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: