Ange ditt sökord

Annons:

Irriterad bröstvårta

Hej!
Jag har varit hos husläkare och fått konstaterat att jag lider av atopiskt eksem. Jag har fått olika kortisonsalvor för olika kroppsdelar.

Mitt största problem nu är min ena bröstvårta som är irriterad och gör vansinningt ont. Det är små sprickor på vårtan som vätskar sig lite ibland och mycket ibland. Jag har läst att det är vanligt att atopiskt eksem sätter sig på bröstvårtor men jag undrar ändå om det är farligt eftersom det är fråga om så tunn och känslig hud? Jag undrar även hur det eksemet skall kunna läkas eftersom jag alltid använder tröja och bh? Det är ju svårt att lufta eksemet eftersom jag inte kan gå runt utan tröja på jobbet.

Svar till signaturen Annika.
Du har aldeles rätt i att atopiskt eksem ofta sitter just på bröstvårtorna och precis som du skriver vätskar det ofta och kliar. Man kan badda försiktigt med kaliumpermanganatlösning, använda hydrokortisonkräm med tillsats av fucidin, försöka lufta så mycket som möjligt. Hemma kanske du kan ta av bh och enbart ha en stor luftig bomullströja eller du kan lägga torra kompresser runt bröstvårtan i bh+n så att en "luftkudde" bildas. Ibland är just bröstvårte-eksemet infekterat och då bör man behandla med antibiotika i tabletter.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 25 januari, 2002 Publicerad: 25 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: