Ange ditt sökord

Annons:

Irritation på ollonet

Hej!

Jag har haft irritation på ollonet i 8 månader. Det gör inte ont, det “känns kallt” och det kommer och går. Huden är hela tiden rödflammig. Jag har gjort tester för klamydia, herpes, gonorre och syphilis. Alla var negativa.

Läkare tror att det är en svampinfektion. Jag har gjort behandlingar med Canesten, Daktacort och Pevisone vid olika tillfällen. Inget av dem har fått det att försvinna eller bli bättre. Under behandlingarna har jag tappat hud, då blir det lite värre. Sen blir det som vanligt igen. Jag har inte märkt någon förbättring från hur det är när man inte är under någon behandling.

Kan det vara nån bakterieinfektion? Kan antibiotika hjälpa? Skulle antibiotika kunna hjälpa om det är en svår svampinfektion?

Mycket tacksam för svar!

Hej!
Det låter inte som bakterieinfektion, antibiotika hjälper ej mot svampinfektion men det gör däremot de medel som du använt. Eftersom du inte haft effekt av dessa, bör du åter söka läkare för undersökning och bedömning. Det finns lite ovanligare tillstånd (lichen ruber, lichen sclerosus) som kan yttra sig som rödflammighet i tidiga stadier. Då används kortisonkräm med gott resultat. Diagnosen ställs av hudspecialist på bas av vad han eller hon ser, eventuellt med hjälp av ett litet hudprov.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: