Ange ditt sökord

Annons:

Innehållet i hudkrämer

Hej!
Vi håller på med ett arbete i skolan och jag har valt att skriva om hudkrämer. Min fråga till dig är, vad finns i en vanlig hudkräm egentligen? Finns det dessutom något ställe på internet där man kan lära sig mer om hudkrämernas innehåll eller någon bok som du rekomenderar att vi läser?
Tack om du kan hjälpa oss :)

Svar till signturen Iyah
Det finns många olika typer av hudkrämer men gemensamt är att de skall ha en uppmjukande effekt på yttersta lagret av överhuden som kallas hornlagret. Som bas används ofta emulerade fetter oftast i så kallad olja i vattenfas. Ofta tillsätts "vattenbindande ämnen" som koksalt, karbamid (urea)eller propylenglykol.
Mjukgörande kräm hjälper till att bygga upp överhuden efter en skada såsom eksem och är väldigt viktig at använda omväxlande med exempelvis kortisonkräm.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.