Ange ditt sökord

Annons:

Hur stor anses risken vara för blodpropp under varanuppehåll när jag ska göra prostataoperation?

Har hjärtflimmer och tar varan. Väntar på ev prostataoperation och måste då göra uppehåll med varan. Hur stor blir då risken för blodpropp under varanuppehållet? Finns flera operationsmetoder och vilken är då i mitt fall att föredra? / KG, 79 år

Under kontrollerade former anser jag inte att risken är speciellt stor. Man kan ju efter större operationer ge sig själv en spruta om dagen en begränsad tid för att undgå proppar. Det finns ju som frågas olika typer av operationer. Jag går nu ut ifrån att det rör sig om en godartad prostataförstoring utan att det är någon cancer med i sammanhanget. Det vanligaste metoden som man gjort genom de senaste årtionderna är att man via urinrören gör en hyvling på platsen för prostatan för att få bättre avflöde. Har man då Waran blir det ju en hel del blödningar att räkna med. En annan metod än hyvling är att man på ett speciellt sätt gör en värmebehandling varvid körteln minskar i storlek. Blir allt mera vanlig men görs kanske inte ännu på alla sjukjhus. Innan operationen vilken typ det än blir, är det viktigt att du undersöks och att ditt hjärta liksom medicinering gås igenom ordentligt. Härefter bestämmer man i det enskilda fallet vad som är lämpligast att göra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Karusellyrsel – saknar jag någon vitamin eller mineral?

Jag har fått sådana symtom som karusellyrsel beskrivs till viss del. Jag undrar om det kan vara någon vitamin eller mineral som fattas i kroppen eller om det är någon form av förgiftning? Jag är orolig att det är något allvarligt. Det kommer ofta när jag läger ned huvudet eller vänder mig om i sängen, även när jag sätter mig upp.

Hjärta & Kärl

Blåsljud på hjärtat

När jag föddes hade jag ett blåsljud på hjärtat, gick på kontroller tills jag var ca 1 år. Det växte tillslut ihop av sig självt.

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.