Ange ditt sökord

Annons:

Hur stor anses risken vara för blodpropp under varanuppehåll när jag ska göra prostataoperation?

Har hjärtflimmer och tar varan. Väntar på ev prostataoperation och måste då göra uppehåll med varan. Hur stor blir då risken för blodpropp under varanuppehållet? Finns flera operationsmetoder och vilken är då i mitt fall att föredra? / KG, 79 år

Under kontrollerade former anser jag inte att risken är speciellt stor. Man kan ju efter större operationer ge sig själv en spruta om dagen en begränsad tid för att undgå proppar. Det finns ju som frågas olika typer av operationer. Jag går nu ut ifrån att det rör sig om en godartad prostataförstoring utan att det är någon cancer med i sammanhanget. Det vanligaste metoden som man gjort genom de senaste årtionderna är att man via urinrören gör en hyvling på platsen för prostatan för att få bättre avflöde. Har man då Waran blir det ju en hel del blödningar att räkna med. En annan metod än hyvling är att man på ett speciellt sätt gör en värmebehandling varvid körteln minskar i storlek. Blir allt mera vanlig men görs kanske inte ännu på alla sjukjhus. Innan operationen vilken typ det än blir, är det viktigt att du undersöks och att ditt hjärta liksom medicinering gås igenom ordentligt. Härefter bestämmer man i det enskilda fallet vad som är lämpligast att göra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Hjärta & Kärl

Ärftlighet vid hjärtfel

Tänkte kolla hur många procents risk det är att ärva hjärtfel från sina egna föräldrar? För jag har läst lite om det och en del stämde väldigt mycket in på mig. Därför skulle det vara skönt att veta ungefär hur stor risken kan vara för att ha ärvt hjärtfel.

Mannens hälsa

Udda uppsättning kromosomer

Idag fick jag reda på att jag har en udda uppsättning kromosomer. I ett blodprov som togs och man testade 26 celler fann de att jag har 16 st XXY-kromosomer och 10 st XX-kromosomer. Alltså inga vanliga XY. Min läkare hade inga svar eftersom hon inte sett detta förut. Vad är det egentligen jag har för diagnos?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: