Ange ditt sökord

Annons:

Hur stor anses risken vara för blodpropp under varanuppehåll när jag ska göra prostataoperation?

Har hjärtflimmer och tar varan. Väntar på ev prostataoperation och måste då göra uppehåll med varan. Hur stor blir då risken för blodpropp under varanuppehållet? Finns flera operationsmetoder och vilken är då i mitt fall att föredra? / KG, 79 år

Under kontrollerade former anser jag inte att risken är speciellt stor. Man kan ju efter större operationer ge sig själv en spruta om dagen en begränsad tid för att undgå proppar. Det finns ju som frågas olika typer av operationer. Jag går nu ut ifrån att det rör sig om en godartad prostataförstoring utan att det är någon cancer med i sammanhanget. Det vanligaste metoden som man gjort genom de senaste årtionderna är att man via urinrören gör en hyvling på platsen för prostatan för att få bättre avflöde. Har man då Waran blir det ju en hel del blödningar att räkna med. En annan metod än hyvling är att man på ett speciellt sätt gör en värmebehandling varvid körteln minskar i storlek. Blir allt mera vanlig men görs kanske inte ännu på alla sjukjhus. Innan operationen vilken typ det än blir, är det viktigt att du undersöks och att ditt hjärta liksom medicinering gås igenom ordentligt. Härefter bestämmer man i det enskilda fallet vad som är lämpligast att göra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Läkemedel mot högt blodtryck

Har hört att det finns läkemedel mot högt blodtryck som inte påverkar mannens potens. Stämmer det? /Gunilla, 62

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Hud & Hår

Röda kliande utslag på penis och pung – vad beror det på?

Hej! Min pojkvän sedan ett år tillbaka har fått problem med utslag på sin penis. Det är röda utslag som kliar och fjällar. Även pungen är påverkad, den bränner och gör ont och är röd, även små sår/sprickor uppkommer, både på pungen och penis. Detta blir värre efter sex. Han har sedan tidigare seborroiskt eksem med utslag bakom öronen, bröstet, kring näsa, ögonbryn, huvud etc. Vi har varit inne på att även hans nedre regioner är påverkade av hans eksem, problem pga friktion/fukt (sex) eller svamp. Vi har provat smörja med både kortisonbaserad salva, ”blöjsalva” samt svampmedel. Blöjsalvan fungerar bäst. Vad kan detta vara?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: