Ange ditt sökord

Annons:

Hur smittar vattenkoppor om jag inte tidigare varit smittad?

Hej, min syster har precis fått reda på att hon har fått vattkoppor. Jag har inte haft det, men nu vill inte mina vänner träffa mig för jag kan vara smittad. De har dock haft vattkoppor, men min ena kompis har en dotter på 4 månader som hon inte vill ska bli smittad. Ska jag hålla mig inne eller kan jag träffa min kompis, men då utan att hennes barn är med? Eller är det farligt? / Sara, 20 år

Vattkoppor har man bara en gång i livet. Virus stannar sen i kroppen livet ut. Om det aktiveras en gång till, då oftast mycket senare i livet, blir det bältros. Som med de flesta virusinfektioner är det bättre att ha vattkoppor tidigt i livet. Hos vissa passerar smittan utan att man blir sjuk. Så om du nu är smittad, och därmed kan sprida virus, kan du bara smitta den som inte redan haft sjukan. Får man en besvärlig vattkoppsinfektion finns medicin som lindrar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: