Ange ditt sökord

Annons:

Hur smittar vattenkoppor om jag inte tidigare varit smittad?

Hej, min syster har precis fått reda på att hon har fått vattkoppor. Jag har inte haft det, men nu vill inte mina vänner träffa mig för jag kan vara smittad. De har dock haft vattkoppor, men min ena kompis har en dotter på 4 månader som hon inte vill ska bli smittad. Ska jag hålla mig inne eller kan jag träffa min kompis, men då utan att hennes barn är med? Eller är det farligt? / Sara, 20 år

Vattkoppor har man bara en gång i livet. Virus stannar sen i kroppen livet ut. Om det aktiveras en gång till, då oftast mycket senare i livet, blir det bältros. Som med de flesta virusinfektioner är det bättre att ha vattkoppor tidigt i livet. Hos vissa passerar smittan utan att man blir sjuk. Så om du nu är smittad, och därmed kan sprida virus, kan du bara smitta den som inte redan haft sjukan. Får man en besvärlig vattkoppsinfektion finns medicin som lindrar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: