Ange ditt sökord

Annons:

Hur slutar jag med nikotinersättningen?

Slutade röka maj 2010,fick ett litet återfall juli 2011. Kör med nicotinellsugtabl. Hur slutar jag med nicotinersättningen?? Tar 1 cigg vid läggdax, har aldrig gjort det innan juli .. Hur slutar jag med detta beroende? Har inget rökbehov annars. Mvh Ingrid

Ingrid,
Hur du ska sluta med att ta en cigarett vid läggdags kan bara du själv bestämma. En bra start brukar vara att se till att du inte har tillgång till cigaretter. Nikotinersättningen bör trappas ut. Jag har vid några tillfällen till personer med mångårigt bruk av nikotintuggummi skrivit ut Champix (utan rabatt) med god effekt. Det finns dock inga stora studier gjorda vad gäller Champix effekter vid beroende av nikotinersättningsmedel men med hänsyn till verkningsmekanismen synes det rimligt att anta att en sådan effekt finns vilket också är min kliniska erfarenhet.
Mvh,
PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 9 januari, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: