Ange ditt sökord

Annons:

Hur länge antibiotika?

Jag är 20 år och tar antibiotika mot acne. (tetralysal 150 mg 2 ggr dagligen). Jag kan inte använda något utvärtes medel för jag har eksem och det blir jättetorrt, irriterat etc av dalacin, skinoren etc. Jag började med antibiotikan i mitten av december. Min fråga är: hur länge kan jag fortsätta med det? Hur är det med resistensutveckling? Jag oroar mig ganska mycket för det. Läste någonstans att man skulle kombinera antibiotikan med ngt utvärtes medel, men jag kan ju inte använda såna. Vad innebär egentligen resistensutveckling, om man skulle få sån? Att man aldrig mer i livet kan bli hjälpt av tetralysalen eller dör de resistenta bakterierna sedan eller? Jag har funderat på en sak: är det möjligt att man så att säga skulle kunna få typ dalacin fast med bara själva antibiotikan, i en vanlig kräm eller så, så att den inte torkar ut min känsliga hud? Ännu en fundering jag har är: efter att jag slutat med (den invärtes) antibiotikan, hur långt uppehåll ska man göra innan man kanske kan börja med den igen? Jag oroar mig mycket för allt det här, jag vill inte stå utan någon behandling och få ärr etc. Jag skulle verkligen bli jätteglad om du svarade!

Svar till signaturen Sara
Vid antibiotikabehandling mot acne brukar man behandla under 3-6 månader och sedan försöka sluta. Om acnen då genast kommer tillbaka får man börja igen med antibiotika. Om man snabbt får tillbaka acne efter flera behandlingkurer kan det löna sig att byta till annan typ av läkemedel såsom Roaccutan.
Vid behandling med tetracykliner ses resistensutveckling hos Propionebakterium acne i ungefär 30% men denna resistens försvinner när man slutar med behandlingen. det betyder alltså inte att man aldrig mer kan ta antibiotika. Man bör ej kombinera antibiotika lokalt och tabletter men när du slutat med tetracyklin finns Dalcin i en lotion som ej är så uttorkande.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 16 mars, 2002 Publicerad: 16 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: