Ange ditt sökord

Annons:

Hur fungerar Champix och kan jag ta det fast jag har slutat röka?

Jag har slutat röka för 3 dagar sedan. Viljan finns verkligen för att sluta. Vill verkligen sluta! Tar nikotintuggummin men har även nu fått Champix. Upptäcker nu att man egentligen ska ta Champix medan man fortfarande röker. Kan jag ta Champix fastän jag redan slutat röka, vill ta all hjälp jag kan få att sluta med cigaretter. Och är rädd för att tuggimmin och pläster inte räcker. Har försökt med dessa tidigare o misslyckats. Har rökt 2 paket per dag… Hälsn Erik, 51

Du har helt rätt i att behandling med Champix normalt påbörjas när personen röker och rökstoppsdatum brukar sättas till omkring 10:e behandlingsdagen.

Champix verkningsmekanism är att det blockerar nikotinreceptorer (platserna där nikotinet utövar sin effekt) i hjärnan samtidigt som det stimulerar dessa svagt. Tanken vid framtagandet av denna verkningsmekanism var att Champix skulle minska risken för abstinens samtidigt som det blockerar nikotinets effekter varför rökaren inte upplever något positivt med att röka.

Det finns några små studier på kombinationen av Champix och nikotinersättningsmedel men personligen är denna kombination inget jag förordar. Champix liksom andra rökstoppsläkemedel ska alltid kombineras med motiverande stöd.

Mvh, PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 10 september, 2012 Publicerad: 10 september, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: