Ange ditt sökord

Annons:

Hur får komedonen sin färg?

Jag har bara en undran. När man läser om komedoner så får man i vissa böcker information om att den mörka färgen kommer från melaninet och i vissa böcker står det att det beror på oxidation. Du, Ylva skriver som svar i fråga 1619 att det övre lagret av pigment oxideras. Skulle du vilja förklara för en blivande hudterapeut lite mer ingående om hur komedonen får sin färg? Tack på förhand.

Hej!
En komedon är en hornplugg som täppter igen follikelmynningen (=öppen komedon), eller om det inte finns nån mynning, ligger under huden (=sluten komedon). Om komedonen är "öppen" sker kontakt mellan syret och hornpluggen, som blir svart på grund av oxidation (den process som sker när molekyler reagerar med syre). Det går inte att hitta mer specifik information än så i läroböckerna, men rent logiskt är det väl just inte melaninet som oxideras och mörkfärgas, melanin är ju redan svart även när det ligger i hudens basallager utan kontakt med syre.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: