Ange ditt sökord

Annons:

Hur får jag bort pormaskar?

Jag har inga vänner eller pojkvän eftersom jag har så mycket pormaskar i ansiktet. Detta lider jag extremt mycket av. Jag funderade först på att gå till skönhetsalong när jag var 15 år, men när pormaskarna blev fler skämdes jag så och vågade inte gå utanför dörren alls. Jag är rädd att det inte går att bota. På era svar till andra här verkar det som att det är något man får leva med. Att det bara går att miska lite? Var ärliga nu!
Jag klämmer ut några ibland. Jag har också på andra ställen på kroppen, men ansiktet är värst eftersom man inte kan dölja det bland folk. Om jag ska gå till min lokala vårdcentral kanske jag känner någon där (liten stad) och jag skulle skämmas. Jag har inte vågat be någon om hjälp. Alla tror bara jag har social fobi. Vad ska jag göra, måste jag gå på behandling i en storstad (vad ska jag säga för anledning till att jag åker iväg)? Vad kostar det? Finns det receptfria mediciner? Skönhetsalong eller sjukhus – vart ska jag vända mig? Jag är så rädd! Kan ni hjälpa mig?
Och vad gör man åt finnar på ryggen?

PS. Sånt här kanske man skulle få lära sig i skolan. Börja i lågstadiet, innan det är för sent.

Hej!
Visst går det att göra något åt pormaskar! Man behandlar i första hand med lokalbehandlingsmedel, enklast Differin, även Aberela går bra men har lite mer biverkningar under första tidens behandling. Du kan alltså be din husläkare om ett recept på Differin. Både läkaren och övrig personal på vårdcentralen har tystnadsplikt och får inte säga till någon att du varit där. Och OM någon ser dig, så är det ju för att den själv är där och kanske skäms lika mycket för något annat, eller hur?
Det du absolut INTE ska göra är att gå och bära på dessa bekymmer utan att tala med någon. Pormaskarna går ju ut över din tillvaro!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: