Ange ditt sökord

Annons:

Hur behandlas eksem runt ögonen som inte ger med sig med mjukgörande?

Hej!
Jag har både torr hud, atopiskt eksem och psoriasis. Varje vinter blossar det upp (atopiska?) eksem i ansiktet som jag ständigt smörjer med mjukgörande. Det svider hemskt och det är röda fläckar som inte är så kul att gå omkring med. Det enda som hjälper är stark kortison, som jag använder när det är kris, men inte runt ögonen, vad ska jag göra, svagare kortison hjälper inte runt ögonen - min fråga är, varför är det farligt att ta kortison runt ögonen? Kan det påverka synen? Finns det andra metoder än mjukgörande och kortison? Har fet hud i ansiktet, så allt smörjande gör detta värre. Mycket tacksam för tips.

Kombinationen atopiskt eksem och psoriasis är ovanligt, men det förekommer. Att behandla med kortisonkräm i ansiktet kan man göra, men oftast brukar man vilja använda bara en svag eller en medelstark kräm. Huden runt ögonen är extra känslig - dels att huden är så tunn och att kortisonet kan tas upp av själva ögonen och därmed ge en lokal biverkan (grumling av linsen, sk främre och/eller bakre katarakt). Detta är inte vanligt, men det förekommer. Ett steroidfritt alternativ är de två nya receptbelagda, immunhämmande preparaten Protopic och Elidel. De hämmar lokalt vissa signalämnen som tillhör immunsystemet. Hör med Din behandlande läkare.
Angående detta med lämplig kräm till ansiktet, så får man pröva sig fram. Canoderm eller Propyderm från Apoteket passar många, och dessutom innehåller de rapsolja som i sig själv har en viss antiinflammatorisk effekt på huden. Vill Du ha en ännu mindre fet kräm, kan Propyless vara ett bra alternativ.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!