Ange ditt sökord

Annons:

Hur behandlar jag en vagel?

Hej. Under sommaren har jag fått både vagel och ögoninflammation flera gånger och börjar bli väldigt trött på att det alltid kommer tillbaka. Hur behandlar jag det på bästa sätt och har du något tips på produkter som jag kan använda för att tex hålla ögonen rent bättre? Tack, Karina

Kvinna

Hej Karina, vagel är en infektion i ögonlockets talgkörtel. Går oftast över av sig själv inom någon vecka. Man kan värma ögonlocket med varmt vatten t.ex. i duschen, och massera försiktigt, så öppnar sig vageln lättare och läker snabbare. På apotek finns sterila servetter, Belephaclean eller droppar som används för att tvätta ögonkanterna samt lindring och behandling av ögonlocksinflammation.

Daglig vård av ögonlockskanterna stimulerar de Meibomska körtlarna: körtlar i ögonlockskanterna som producerar fett. Dessa lipider (fett) ingår i ögats tårfilm och deras uppgift är bilda en skyddande barriär så att tårvätskan inte avdunstar eller rinner över kanten. Återkommande vaglar kan bero på att du har torra ögonlock eller ögonlocksinflammation. Du kan också köpa en receptfri salva, Noviform som används för lättare ögonlocksinflammation samt vagel. Kontakta läkare om du har mycket besvär eller du har haft vageln mer än sex månader.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Ögon & Öron

Tips vid mycket öronvax

Jag är lite kluven när det kommer till det här med att topsa öronen. Man har ju hört det ena och det andra om hur farligt det är att stoppa in bomullstoppar i hörselgången, men jag har så mycket vax och var för inte så länge sedan inne på vårdcentralen för att spola bort en vaxpropp. Har du några tips på vad jag kan använda för att förebygga uppkomsten av vaxpropp.

Ögon & Öron

Lock i örat

I snart en vecka har jag haft lock för mitt högra öra, det gör väldigt ont och jag hör ett konstant susade ljud i örat. Det har till och med börjat göra ont i mitt vänstra. Vad kan det bero på?

Ögon & Öron

Dåligt för hörseln att somna med musik i öronen?

Jag lyssnar gärna på radio via hörlurarna till min mobil när jag lägger mig på kvällen. Ofta, ja nästan alltid, somnar jag med lurarna i öronen och radion på.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: