Ange ditt sökord

Annons:

Hudutslag som bara blir värre

Fråga angående min mamma som idag är 78 år.

DÅ: Ca 1987, för mer än 15 år sedan, började min mamma få hudutslag på underbenen. Det var under en stressig tid. Utslagen börjar med en liten blodprick. När blodpricken kom så känndes det som ett nålstick. Blodpricken blev sen dag efter dag större och större (3-5cm) och bleknade. Under tiden kliade den. Om man smorde med kortisonsalva försvann den på ca 14 dar, annars 1 månad. På den här tiden åt hon Levaxin för låg ämnesomsättning samt olika värktabletter. Hon kan också ha ätit emulax vid den tiden.

NU: Det här har med åren blivit ett allt större problem. Hon har idag utslag på underben, höfter, lår utsida, rygg och mage (ytor
som hon ligger på).

Hon får behandling på lasarett med ljusbehandling i en speciell skåp, där hon står 10-30 sekunder. Sista gången var det tre gånger i veckan, totalt 30 gånger. Hon har också tre olika kortisonsalvor av olika styrka samt mjukgörande salvor.

Hon har idag problem med Artros och Artrit och äter Barcan för det. Hon har också högt blodtryck och får för det Furix. Emulax som förr. B12 som tillskott. Droppar mot grönstarr.

Läkarna som hon varit till i Umeå ett flertal gånger är inte överrens. En säger att det är stressrelaterat och den andra att det är eksem.

En parentens: Hon drabbades för två år sedan av rosfeber som hade svårt att läka. Själva såret satt på underbenet (kanske framtvingat av evigt kliande). Hur som helst så åt hon kortisontabletter för det här under cirka ett år och var i princip besvärsfri från annat! Hon gick inte på någon solbehandling, eller behövde smörja nånting!

Finns det nån bot? Saknas nåt i kroppen eller vad kan man göra/prova? Solning påverkar det hela positivt liksom kortison men verkar inte vara roten till det onda.

Hej!
Din mamma har varit hos hudspecialist och får behandling med ultraviolett ljus. Det ges både vid eksem, psoriasis och andra mer ovanliga inflammationer i huden. Det låter som att du i första hand borde ta kontakt med behandlande läkare i Umeå och ställa dina frågor. De har antagligen tagit hudprov (hudbiopsi) för mikroskopisk undersökning,och kan bättre ge svar på dina frågor. Det är mycket bättre hjälp en denna sida kan ge i detta fall, eftersom de har sett din mammas hud med egna ögon. Utan att ha gjort det, man man inte ens gissa på något vettigt sätt vad detta kan vara och hur behandlingen kan förbättras.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: