Ange ditt sökord

Annons:

Hudutslag som bara blir värre

Fråga angående min mamma som idag är 78 år.

DÅ: Ca 1987, för mer än 15 år sedan, började min mamma få hudutslag på underbenen. Det var under en stressig tid. Utslagen börjar med en liten blodprick. När blodpricken kom så känndes det som ett nålstick. Blodpricken blev sen dag efter dag större och större (3-5cm) och bleknade. Under tiden kliade den. Om man smorde med kortisonsalva försvann den på ca 14 dar, annars 1 månad. På den här tiden åt hon Levaxin för låg ämnesomsättning samt olika värktabletter. Hon kan också ha ätit emulax vid den tiden.

NU: Det här har med åren blivit ett allt större problem. Hon har idag utslag på underben, höfter, lår utsida, rygg och mage (ytor
som hon ligger på).

Hon får behandling på lasarett med ljusbehandling i en speciell skåp, där hon står 10-30 sekunder. Sista gången var det tre gånger i veckan, totalt 30 gånger. Hon har också tre olika kortisonsalvor av olika styrka samt mjukgörande salvor.

Hon har idag problem med Artros och Artrit och äter Barcan för det. Hon har också högt blodtryck och får för det Furix. Emulax som förr. B12 som tillskott. Droppar mot grönstarr.

Läkarna som hon varit till i Umeå ett flertal gånger är inte överrens. En säger att det är stressrelaterat och den andra att det är eksem.

En parentens: Hon drabbades för två år sedan av rosfeber som hade svårt att läka. Själva såret satt på underbenet (kanske framtvingat av evigt kliande). Hur som helst så åt hon kortisontabletter för det här under cirka ett år och var i princip besvärsfri från annat! Hon gick inte på någon solbehandling, eller behövde smörja nånting!

Finns det nån bot? Saknas nåt i kroppen eller vad kan man göra/prova? Solning påverkar det hela positivt liksom kortison men verkar inte vara roten till det onda.

Hej!
Din mamma har varit hos hudspecialist och får behandling med ultraviolett ljus. Det ges både vid eksem, psoriasis och andra mer ovanliga inflammationer i huden. Det låter som att du i första hand borde ta kontakt med behandlande läkare i Umeå och ställa dina frågor. De har antagligen tagit hudprov (hudbiopsi) för mikroskopisk undersökning,och kan bättre ge svar på dina frågor. Det är mycket bättre hjälp en denna sida kan ge i detta fall, eftersom de har sett din mammas hud med egna ögon. Utan att ha gjort det, man man inte ens gissa på något vettigt sätt vad detta kan vara och hur behandlingen kan förbättras.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!