Ange ditt sökord

Annons:

Hudutslag i samband med körtelfeber

Hej
För ca 1 vecka sedan gick min sambo till läkaren med feber som då varat i ungfär 1-1½ v och fick då penecilin mot förkylning.
1 v senare fick han istället diagnosen körtelfeber. Nu har han fått stora röda utslag på hela kroppen vilket har lett till att ansiktet svulnat upp rejält. Dessa kliar inte men hettar o svider. Har dock hört att den kan förekomma i samband med medicin o körtelfeber. Men vad kan man göra för att få dessa utslag att bli lite lindigare/försvinna?
Tack på förhand

Hej!
Den hudreaktion som din sambo har fått kan antingen vara orsakat av penicillinet, eller av virusinfektionen, eller av ett virus i kombination med penicillin (särskilt vanligt om det var sorten ampicillin som han fick, men kan förekomma även med andra antibiotika). Så det kommer att vara svårt att bedöma vilket som gäller i just detta fall, särskilt om inte prover tagits som bevisar att detta verkligen rör sig om körtelfeber som orsakas av ett särskilt virus.
I fall som detta rekommenderas att sluta med läkemedlet (kanske redan är gjort), och ev behandla med klådstillande läkemedel, lokalbehandling eller tabletter. Informera läkaren om att detta har inträffat för vidare råd.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: