Ange ditt sökord

Annons:

Hudmärken, hjälp!

Hej!
Jag har, sen 6-7 år tillbaka, mörkbruna märken på vänster bröst och tinning. Märket på bröstet är dock större. Det rör sig alltså inte om födelsemärken. Det senaste året har huden blivit sträv (typ som på ett lätt sandpapper), och det har börjat växa småhår (bara på bröstet). Jag har varit hos en doktor som kollade märkena och han sa bara att det var ofarligt. Jag vill få bort märkena för att de är obehagliga att ha. De väcker för stor uppmärksamhet. Märkena ser ut som på bilden (röda, fnasiga kinder) på den här sidan: http://huden.nu/hudbesvar/eksem/barn/
Han sa att det går att få bort med laser, dock när man har växt färdigt (20-23 år). Jag är 18 år. Går det att göra det redan nu? Jag ser det som för stort problem för att kunna vänta.

Tacksam för svar.

Hej!
På din beskrivning låter det möjligen som någon form av ytliga så kallade epidermala nevi (=födelsemärken). Om de ska laserbehandlas bör det gå lika bra på en 18-åring som en 20-åring. man bör dock tänka på att huden på bröstet lätt kan bilda sk keloider (fula ärr) vid all typ av kirurgisk behandling. Detta bör man tänka på innan man gör kirurgiska ingrepp där, särskilt när de är "enbart" av kosmetisk orsak. Diskutera detta med din läkare!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: